Makové tyčky

Ingredience

Ingredience na těsto

350 g moučkového cukru
2 bílky
250 g mletého máku
1 lžíce rumu
1 lžička mleté vanilky
špetka soli

Ingredience na polevu

1/2 bílku
75 g cukru moučka
1 polévková lžíce citrónové šťávy

Postup

1.
Ve velké míse smíchejte mletý mák, cukr, vanilku a rum. V druhé nádobě ušlehejte sníh z dvou bílků se špetkou soli a následně jej propojte s makovou směsí.
2.
Nyní si připravte polevu. Z poloviny bílku, cukru a citrónové šťávy ušlehejte hladkou polevu.
3.
Předehřejte si troubu na 160°C. Na vále mezi dvěma listy pečícího papíru vyválejte těsto na 3 mm tenký plát. Tento plát rovnoměrně potřete polevou a pomocí rádýlka nebo nože jej nakrájejte na malé obdélníčky. Mohou to být například i malé tyčky či čtverečky, jen nezapomeňte, že se při pečení zvětší.
4.
Vykrájené kousky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 160°C přibližně 15 minut. Výsledné tyčinky by uvnitř měly zůstat ještě takové lepivější a poleva bílá. Pokud byste je pekli déle, budou suché, jako sněhové pusinky. Hotové tyčinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

TIP:

Mohlo by se stát, že mák bude namletý málo, a pak bude těsto suché a ne a ne se vám spojit v pěknou kompaktní hmotu. Pokud si budete tedy připravovat mák doma sami v blenderu nebo jiném šikovném pomocníku, nebojte se docílit až lepivější konzistence, bude se vám s těstem pak lépe pracovat. A pokud si mák kupujete už namletý a stane se, že je těsto sušší, přidejte ještě kapku rumu nebo bílku tak, aby se pěkně spojilo. Na mě je tento recept trochu moc sladký a tak bych ho ráda do budoucna ještě poladila a nahradila cukr například datlemi. Bude to pak ale zase úplně jiný recept. A myslím si, že stojí za to jej zveřejnit hezky pěkně tradiční a v originále.

Zdroj: kitchenette.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře