Makový koláč s mascarpone

Křehké těsto a mascarpone je zaručená kombinace. Pokud přidáte do náplně ještě mák a vytvoříte krásné jednoduché mramorování, máte na stole dokonalý moučník.

Doba přípravy 25 minut
Doba vaření 35 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 1 forma o průměru 25 cm

Na těsto

250 g hladké mouky
125 g másla
70 g cukru krupice
1 vejce
1 lžička citronové kůry

Na náplň

250 g mascarpone
1 vejce
5 lžic moučkového cukru
180 g mletého máku
150 ml mléka

Postup

Krok 1: Nejdříve si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce, nakrájené změklé máslo a vše důkladně propracujte. Těsto pak napěchujte do kulaté koláčové formy tak, aby vznikly i okraje. Uložte do chladu.

Krok 2: Na náplň prošlehejte mascarpone s vejcem a dvěma lžícemi moučkového cukru. V rendlíku ohřejte mléko, přidejte k němu mák, zbylý cukr a vše důkladně promíchejte. Mák můžete ještě dochutit skořicí nebo citronovou kůrou, ale není to nutné.

Krok 3: Těsto ve formě na dně propíchněte na několika místech vidličkou. Makovou náplň zlehka spojte s mascarpone tak, aby vzniklo mramorování. Směs naneste na těsto, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Hotový koláč můžete ozdobit ovocem podle chuti nebo podávat samotný.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře