Přiznám se, že štrúdl jsem vždy pekla spíše z kupovaného listového těsta. To ale znamenalo snažit se nečíst jeho složení – málokteré je totiž bez palmového oleje a éček. Pak jsem ale narazila na recept na špaldové těsto z pomazánkového másla. Výborně se s ním pracuje a je hotové během chvilky. Malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro domácí pečení!
Ingredience pro: 1 závin
Na těsto z pomazánkového másla
200 g pomazánkového másla
200 g hladké špaldové mouky
hladká mouka na podsypávání
Na makovou náplň
200 g mletého máku
60 g cukru moučka
1 lžíce mleté skořice
10 kompotovaných švestek bez nálevu
1 vejce na potření
2 lžíce mandlových lupínků
Postup
Krok 1: Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Používám chuťově výraznější špaldovou mouku, ale klidně dejte obyčejnou hladkou bílou.
Krok 2: Mák smíchejte se skořicí a cukrem (měla jsem sladký švestkový kompot, takže 60 gramů stačilo, ale můžete samozřejmě náplň přisladit).
Krok 3: Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.
Krok 4: Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 35 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz