Inspirovali jsme se naším milovaným tiramisu a připravili malinovou variantu, kterou budete chtít mlsat celé léto!
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 8–10 osob Doba přípravy: Do 20 minut Mražení a zachlazování 4:00
Ingredience
1 (250–300 g) sklenice malinového džemu
15 ml vlažné vody
45 ml likéru Chambord nebo jiného malinového likéru
1–2 balení (cca 36 kusů) cukrářských piškotů (viz Něco navíc)
600 g malin
NA KRÉM Z MASCARPONE
750 g mascarpone
45 ml likéru Chambord nebo jiného malinového likéru
1–2 lžičky vanilkového extraktu
400 ml smetany ke šlehání (33–40%)
70 g moučkového cukru
NA DOKONČENÍ
10 g lyofilizovaných malin
30 g moučkového cukru
Příprava jídla
1 Džem smíchejte s vodou a likérem, a pokud džem obsahuje semínka, přepasírujte je přes jemné sítko, abyste se jich zbavili. Semínka vyhoďte.
2 Na krém ve velké míse promíchejte mascarpone, 45 ml likéru a vanilkový extrakt. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do měkkých špiček. Zhruba 1/4 šlehačky pro odlehčení vmíchejte
do krému. Zbytek šlehačky opatrně překládáním zapracujte tak, abyste nepřišli o našlehaný objem.
3 Piškoty vyložte celé dno vhodné hranaté nádoby (přibližně o rozměrech 20 x 30 cm). V případě potřeby piškoty ostrým nožem rozkrojte tak, aby se do formy pohodlně vešly. Zalijte je polovinou malinové směsi, nechte krátce vsáknout a naneste polovinu krému a poctivě ho rozetřete až k okrajům. Rovnoměrně posypte zhruba 1/2 malin. Pak celý postup zopakujte a dezert zakončete úhlednou vrstvou zbylých malin. Volně zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
4 Těsně před servírováním rozmixujte nebo v hmoždíři rozdrťte lyofilizované maliny na jemný prášek, přesypte přes jemné sítko k moučkovému cukru, promíchejte a použijte na poprášení dezertu. Ihned podávejte.