Malinový sorbet

Sorbet označuje typ zmrzliny, která neobsahuje vejce ani mléko, a tak v ní vynikne chuť ovoce. Vybírejte výrazné druhy, protože zmražení sladkost ovoce mírně potlačí. Tenhle sorbet chutná nejlépe na začátku léta, kdy dozrávají první maliny na loukách a zahradách.

Suroviny

cukr krupice 250 g
voda 250 ml
maliny 500 g
čerstvá citronová šťáva 1 lžička
malinový likér dle chuti 1 lžička

Postup

1
V hrnci rozmíchejte cukr ve vodě. Zahřívejte na mírném stupni a povařte, až se cukr rozpustí, zhruba 1–2 minuty. Vsypte maliny a vařte je za stálého míchání, až se rozvaří.

2
Malinové pyré přeceďte důkladně do misky tak, aby se do ní nedostala zrníčka, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Trvá to zhruba 10–15 minut. Vmíchejte citronovou šťávu, misku zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 3–8 hodin do chladničky.

3
Do zmrzlinovače o objemu alespoň 1 l vlijte připravenou směs a nechte vymíchat sorbet do žádoucí konzistence. Během poslední minuty přilijte malinový likér a promíchejte. Ihned podávejte, nebo zakryjte a uložte na 3 hodiny do mrazáku.

TIP:

Alkohol zmrzlinu povolí, proto ho přilijte až v poslední minutě, promíchejte a hned servírujte. Sorbety neobsahují mléčné kultury, a proto rychleji mění konzistenci a vytvářejí ledové krystalky. Přestože v mrazáku vydrží až 2 dny, nejlépe chutnají během prvních 24 hodin.

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře