Kuchyně: česká Obtížnost přípravy: Střední Doba přípravy: 90 min.
Seznam surovin
mouka pšeničná hladká 300 gramů
máslo 200 gramů (+ na vymazání)
mléko 200 mililitrů (polotučné)
vejce 3 kusy
cukr krupice 150 gramů
kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
sůl 1 špetka
mandarinky 2 kusy
rozmarýn 1 lžíce (nasekaný)
jedlé kaštany 100 gramů (nasekané)
strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
1. Připravte těsto: bílky oddělte od žloutků, žloutky utřete s cukrem. Máslo rozpusťte, a dokud je horké, přilijte studené mléko. Pak máslovou směs spojte s vejci, přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, kůru a šťávu z mandarinek, rozmarýn, kaštany a vše důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a ručně je vmíchejte do těsta.
2. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vlijte do ní těsto, mělo by sahat asi do dvou třetin formy. Pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut. Nechte bábovku zcela vychladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
Bábovky jsou zase v kurzu, už dávno to totiž nejsou jen jednoduché buchty. Přidejte do těsta mandarinku, rozmarýn a kaštany a získáte rafinovanou chuť, která zastíní i světové dezerty.
FORMA NA BÁBOVKU O OBJEMU 1,2L