Mandlový koláč Battenberg

Co si budeme nalhávat, moučník může být sebelepší, ale každý si stejně nejdříve všimne toho, jak vypadá. Zkuste proto oslnit nejen mlsné jazýčky, ale i kritické oči. Mandlový koláč Battenberg vypadá na řezu dokonale!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST vysoká

Ingredience pro: 1 koláč

175 g másla
100 g cukru krupice
3 vejce
vanilkový extrakt
180 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
80 g mletých mandlí
červené potravinářské barvivo
100 g meruňkového džemu
250 g marcipánu
moučkový cukr
cukrové zdobení v podobě perliček
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup

Krok 1: Troubu vyhřejte na 180 stupňů a připravte si 2 formy na biskupský chlebíček, které vymažte tukem a vysypejte moukou.

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, vajíčky a vanilkovým extraktem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a mandle.

Krok 3: Polovinu těsta rozetřete do jedné z forem, druhou obarvěte na růžovo a dejte do druhé formy. Pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

Krok 4: Vychladlé pláty těsta okrojte tak, aby vznikly dva stejně velké kvádry, které ještě jednou podélně rozkrojte. Marmeládu zahřejte a propasírujte přes sítko.

Krok 5: Marcipán na pocukrovaném vále rozválejte na obdélník, potřete marmeládou a seskládejte na něj pláty těsta tak, aby se barvy střídaly. Jednotlivé pláty k sobě nezapomeňte slepit marmeládou! Zabalte do marcipánu, nožem na horní části vytvořte mřížku, a jestli máte ještě trochu trpělivosti, ozdobte perličkami.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře