Marocké kuře

Chcete vyzkoušet netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní? Lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího.

Suroviny (4 porce)

kuřecí stehna s kůží 4 ks (nebo 4 horní stehna a 4 paličky)
sůl 2 lžičky
pepř
olej 1 lžíce

Koření:

sladká paprika 2 lžičky
římský kmín 1 lžička
sušený zázvor 1/2 lžičky
koriandr 1/2 lžičky
skořice 1 lžička
hladká mouka 2 lžíce
chemicky neošetřený citron 1 ks
česnek 5 stroužků
cibule 1 ks
kuřecí vývar 250 ml
med 2 lžičky
mrkev 3 ks

Postup

Kuřecí stehna rozdělte na horní a spodní stehna, posypte je solí (vydatně) a pepřem a nechte odpočívat.

Do misky dejte všechno koření, přisypte mouku a smíchejte. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Citron omyjte a nastrouhejte z něj kůru (jen žlutou část).

Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu (na který máte pokličku) rozpalte olej a vložte na něj všechny porce kuřete. Nechte ze všech stran zatáhnout a smažte dozlatova (asi 7 minut).

Pak kuře z pánve vyndejte a nechte na talíři odpočívat. Pokračujte v přípravě dál, ale kontrolujte maso – když trochu zchladne, oloupejte ze všech kousků kůži.

Stáhněte trochu oheň a do pánve vsypte cibuli. Za občasného míchání osmažte dozlatova.

Pak přisypejte česnek a půl minuty míchejte, aby se rozvoněl. Následně do pánve přisypte koření s moukou, promíchejte a zahřívejte asi minutu do rozvonění.

Směs zalijte vývarem, přidejte nastrouhanou kůru z citronu, med a vařečkou ze dna pánve seškrábejte napečené kousky a rozmíchejte v omáčce.

Pak vraťte maso (zbavené kůže) i se šťávou na talíř, přiveďte k varu, zakryjte poklicí, stáhněte plamen a vařte 10 minut.

Mezitím si oškrábejte mrkev a nařežte na půlkolečka. Přidejte do pánve, vraťte poklici a na mírném plameni vařte 45 minut.

Po uvaření přidejte do omáčky lžíci šťávy z citronu, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronem.

Podávejte s kuskusem nebo rýží. V obou případech můžete při přípravě přidat rozinky (malou hrst na jednu porci) přímo do vody, ve které kuskus nebo rýží připravujete.

4 porce
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře