Marocký krém s kozím sýrem

Teplý marocký krém s kozím sýrem provoní vaší kuchyni, zahřeje vaše bříško a zanechá žluté skvrny na vašem oblíbeném tričku.

Ingredience

1 středně velký květák
1 červená paprika
1 palička česneku
1 mrkev
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého římského kmínu
1,5 lžičky mleté skořice
1/3 lžičky kajenského pepře (přidejte více, pokud máte rádi ostřejší polévky:)
2 lžičky mleté papriky
1 lžíce lístků čerstvého tymiánu (1/2 lžíce sušeného tymiánu)
750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 hrnky kokosového mléka
1 lžička šťávy z citronu
ghí
himalájská sůl
pepř

Na servírování:

nasekaný čerstvý koriandr
kozí (nebo ovčí) sýr feta
nasekaná chilli paprička

Počet porcí: 6 – 7 porcí

Postup

Česnek lze připravit buď v troubě (cca 40 minut) nebo na pánvi (cca 15 minut)

Trouba:

Troubu předehřejte na 195°C. Z paličky česneku oddělte jednotlivé stroužky, odstraňte přebytečné slupky (avšak česnek neloupejte). Stroužky vložte do menší nádoby na pečení, pokapejte rozehřátým ghí, přiklopte a vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, dokud česnek nezměkne. Poté česnek nechte vychladnout. Jednotlivé stroužky potom oloupejte, vložte do menší misky a rozmačkejte.

Pánev:

Z paličky česneku oddělte jednotlivé stroužky, odstraňte přebytečné slupky (avšak česnek neloupejte). Poté vložte česnek na pánev (bez oleje) a na mírném plameni restujte cca 15 minut, dokud slupky nezačnou tmavnout a česnek uvnitř měknout. Občas s pánví zatřeste, aby se česnek orestoval rovnoměrně. Poté česnek nechte vychladnout. Jednotlivé stroužky potom oloupejte, vložte do menší misky a rozmačkejte.

Do většího hrnce s rozehřátým ghí přidáme na menší kostičky nakrájenou červenou papriku, promícháme a restujeme 3-5 minut, dokud paprika nezměkne. Poté přidáme na menší růžičky nakrájený květák a na kostičky nakrájenou mrkev a promícháme. Přisypeme všechno koření, osolíme, opepříme a dalších 5 minut společně restujeme. Poté vlijeme vývar, promícháme, překryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme probublávat 30 – 40 minut, dokud nám květák a mrkev nezměkne. Následně přidáme kokosové mléko a česnek, promícháme a ještě 10-15 minut společně na mírném plameni bez pokličky povaříme. Poté odstavíme hrnec z plamene a pomocí tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme. Pokud používáte umělohmotný nástavec na mixér, nechte polévku vychladnout a až poté mixujte. Na závěr vrátíme polévku na střední plamen, přidáme šťávu z citrónu, krém promícháme, případně dochutíme kořením nebo dosolíme/dopepříme a necháme ještě 5 minut prohřát. Hotový krém podáváme teplý, posypaný čerstvým koriandrem, nalámaným kozím sýrem feta, nasekanou chilli papričkou, zakápnutý olivovým olejem.

Moje tipy:

Pokud nejste takoví milovníci skořice jako já a vadí vám její výrazná chuť v pokrmech, přidejte pouze jednu lžičku.

Pokud se vám nechce vařit s vývarem, nenahrazujte ho instatní kostkou. Já sama polévku vařila z kupovaného vývaru od “Konečně vývar”. Ušetříte tak spoustu času, ale ne na úkor kvality.

U mléčných výrobků dávám přednost těm z kozího mléka. Kozí feta sýr kupuji v Praze na Letné v obchodě s řeckými specialitami. Pokud však kozí sýr neseženete, můžete ho bez problemů nahradit fetou z mléka ovčího, který je k dostání ve většině obchodů s potravinami.

Koriandr má specifickou chuť a nechutná každému. Na světe existují zásadně dvě skupiny lidí – ti, kteří ho milují a ti, kteří ho nenávidí. Proto se raději předtím, než někomu koriandrem posypete polévku, informujte, do které skupiny váš host patří. 🙂

Dobrou chuť!

Zdroj: cukrfree.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře