Máslová veka

Češi milují chlebíčky a dobrý chlebíček dělá samozřejmě i pečivo. Dnes přináším recept na domácí veku, která je dokonale vláčná a voní máslem.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 veka

250 g hladké mouky
145 ml mléka
8 g droždí
30 g másla
5 g soli
1 vejce
2 g cukru krupice

Postup

Krok 1: Nejprve nechte vzejít kvásek. Mléko krátce zahřejte, stačí, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho troškou vlažného mléka, přidejte asi špetku cukru na podporu kvašení a trošku hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vyčkejte asi 10 minut.

Krok 2: Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, změklé máslo, zbytek mléka, kvásek a sůl. Ručně, nebo v kuchyňském robotu hnětacím hákem, zadělejte těsto. To pak přikryjte potravinářskou folií a dejte kynout asi na 80 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něho tvar veky. Nebo ho lehce vyválejte a stočte jako roládu. Přikryjte utěrkou a znovu nechte asi 20–30 minut kynout.

Krok 4: Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Na dno trouby dejte malý (nejlépe litinový) hrnec s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a veka se bude péct v páře.
Krok 5: Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem a dejte ji péct přibližně na 20 minut. Hotovou ji nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře