Máslové loupáky kynuté v lednici

Je jasné, že všechny domácí rohlíčky, koláčky, bulky a loupáčky jsou nejlepší úplně čerstvé. Vždy mě ale pobaví, když čtu: vychutnejte si líné sváteční ráno… Někdo je totiž musí připravit a ten někdo rozhodně líné ráno nemá. Když chcete pečivo z kynutého těsta vytáhnout z trouby chvilku před snídaní, musíte vstávat tak dvě hodiny před zbytkem rodiny. Proto už léta nechávám vánočky, mazance a loupáčky kynout přes noc v lednici. Po večeři zadělám těsto, to si v chladu přes noc pomalu a spokojeně kyne a ráno stačí už opravdu chvilka na dokončení. Vůně čerstvého pečiva přivábí i ty největší spáče. K loupáčkům jim nabídnu kotel kakaa, kus másla a dobrou marmeládu a všechno je tak, jak má být…

Ingredience pro: 8 rohlíků

Na loupáčky

230 ml polotučného mléka
30 g čerstvého droždí
600 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1 vejce
70 g přepuštěného másla
1 špetka soli

Na dokončení

1 vejce
2 lžíce nemletého máku

Postup

Krok 1: Zahřejte mléko na teplotu těla. Část mléka odlijte a rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a kvásek. Začněte zadělávat těsto, postupně přidejte přepuštěné máslo a vejce v pokojové teplotě. Těsto hněťte alespoň deset minut, až je pružné a vláčné a nelepí se. Vytvarujte kouli, dejte ji do velké mísy a povrch zlehka poprašte hladkou moukou. Přes mísu přetáhněte potravinářskou fólií a vložte na noc do lednice.

Krok 3: Ráno vyndejte těsto z lednice a předehřejte troubu na 200 stupňů. Na válu poprášeném moukou vyválejte velkou kulatou placku vysokou asi půl centimetru. Rozřežte na 8 trojúhelníčků jako pizzu. Každý smotejte od širší strany k vrcholu – pořádně utahujte. Špičku zatlačte a spojem dolů položte na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu zahněte do tvaru rohlíčku.

Krok 4: Rozšlehejte vajíčko a rohlíčky řádně potřete ze všech stran. Potírejte, kam až mašlovačkou dosáhnete, vajíčku vděčí loupáčky za lákavou barvu. Potřené posypte mákem a dejte do trouby. Snižte teplotu na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.

Tip: Z tohoto množství upečete 8 pořádných loupáků. Chcete-li úhlednější loupáčky, těsto před válením rozkrojte na polovinu a vyválejte dva kruhy, každý rozdělte na 6 částí. Budete potřebovat dva plechy a na pečení by vám mělo stačit 15 minut.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře