Suroviny
- 500 g mletého masa (hovězí přední a vepřová plec v poměru 1:1)
- 125 g strouhanky
- 1 lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 rozšlehané vejce
na omáčku
- 500 g sterilovaných, celých, loupaných rajčat
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
- 60 ml olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 bobkový list
- 3/4 lžičky sušené bazalky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- voda podle potřeby
Postup
Mlété maso promícháme důkladně s ostatními surovinami a vytvoříme 12 masových kuliček. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme, dáme na ni olej a kuličky na něm opečeme ze všech stran dohněda.
Hotové kuličky necháme stranou odpočívat. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata, rozmačkáme je a přilijeme rajčatový protlak. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme bobkový list s bazalkou. Tu jsme při testování nepoužili sušenou, ale čerstvou.
Do rajčatové omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí, snížíme teplotu a dusíme 30 až 45 minut, dokud nejsou kuličky uvařené. Podle potřeby přiléváme vodu. Z hotové omáčky nezapomeneme vytáhnout bobkový list.
Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší. Výborný bude ale i kousek bagety.
Zdroj: receptyonline.cz