Masové kuličky v rajčatové omáčce

Suroviny

  • 500 g mletého masa (hovězí přední a vepřová plec v poměru 1:1)
  • 125 g strouhanky
  • 1 lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 rozšlehané vejce

na omáčku

  • 500 g sterilovaných, celých, loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • voda podle potřeby

Postup

Mlété maso promícháme důkladně s ostatními surovinami a vytvoříme 12 masových kuliček. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme, dáme na ni olej a kuličky na něm opečeme ze všech stran dohněda.

Hotové kuličky necháme stranou odpočívat. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata, rozmačkáme je a přilijeme rajčatový protlak. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme bobkový list s bazalkou. Tu jsme při testování nepoužili sušenou, ale čerstvou.

Do rajčatové omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí, snížíme teplotu a dusíme 30 až 45 minut, dokud nejsou kuličky uvařené. Podle potřeby přiléváme vodu. Z hotové omáčky nezapomeneme vytáhnout bobkový list.

Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší. Výborný bude ale i kousek bagety.

Zdroj: receptyonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře