Na přípravu výborného jídla nepotřebujete mnoho surovin. Raději se zaměřte na kvalitu. Dopřejte si vepřové maso v biokvalitě a dolaďte je jemným pórkem a velmi výrazným čerstvým zázvorem. Podávejte s rýží nebo quinoou.
Suroviny
vepřová panenka – 500 g
olivový olej
sezamový olej – 1 lžíce
česnek – 3 stroužky
čerstvý zázvor – 4 cm kousek
pórek – 3 ks
sójová omáčka Kikkoman – dle chuti
Postup
1
Maso nakrájejte na tenké nudličky. Pokud máte rádi klasické lehce křupavé masové nudličky na čínský způsob, promíchejte maso s trochou kukuřičného škrobu. Ale není to nutné.
2
Do velké pánve, nejlépe woku, nalijte hodně oleje, rozpalte ho a hoďte do něj nudličky masa. Kromě kvalitního oleje můžete použít i palmový tuk v biokvalitě, který vydrží i hodně vysoké teploty, ale nedoporučuji ho používat příliš často kvůli neadekvátnímu složení mastných kyselin.
3
Maso smažte necelou 1 minutu a pak slijte pryč přebytečný olej. Můžete dát na začátku i méně oleje a maso na něm smažit přibližně 4 minuty. Ale vhozením do většího množství oleje se maso stáhne a bývá křehčí.
4
Přidejte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a bílou část pórku. Společně chvíli restujte. Nakonec přidejte i zelenou část pórku a přírodní sójovou omáčku a ještě prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký a hlavně zůstal svěže zelený. Pokud chcete zvýraznit zázvorovou chuť, po dovaření přidejte lžičku čerstvě vymačkané šťávy z čerstvého zázvoru.
tip: Hotové jídlo můžete dochutit i šťávou z citronu. Místo pórku můžete použít čínské zelí. Pokud chcete vegetariánskou variantu, báječné je toto jídlo ze seitanu, z tofu nebo z uzeného tempehu. Existují i přírodní sójové omáčky značky Lima, které jsou již ochucené například zázvorem, takže stačí osmahnout maso se zeleninou a použít ochucenou přírodní sójovou omáčku.
Zdroj: fresh.iprima.cz