Mazanec s jogurtem

Věděli jste, že oblíbený velikonoční mazanec ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?

240 min.
1 porce

Ingredience

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g cukru
120 g másla
30 g droždí
4 žloutky
250 ml mléka
50 g bílého jogurtu
1 vejce (na potření)
citronová kůra
50 g rozinek (namočených alespoň na 15 minut v horké vodě)
50 g mandlové lupínky
1 špetka soli

Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst.
S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

Postup přípravy

1 Smícháme prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a uděláme do jejich směsi důlek. Do něj vlijeme mléko a rozdrobíme droždí. Poté zasypeme zbylou lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít (cca 30 minut).

2 Poté přidáme cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné těsto.

3 Přisypeme rozinky, opět důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.

4 Předehřejeme troubu na 200 °C.

5 Z těsta vypracujeme pevný bochánek, položíme ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut odpočívat.

6 Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

7 Dáme péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme dozlatova zhruba 45 minut.

8 Před nakrojením mazanec necháme vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem.

Zdroj: itesco.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře