Medové kuřecí řízky z trouby

Ani takový dietetický nešvar, jako jsou řízky, nemusí vždy nutně končit těžkým žaludkem (a u nás „šťastlivců“ i okamžitými kily navíc). Vynechejte mouku, použijte výraznější kukuřičnou strouhanku a upečte je v troubě. Šťavnatost řízky získají díky osvědčené jogurtové marinádě, a když si jich zrovna nedáte pět, nemusíte se vůbec cítit provinile.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Na řízky

450 g kuřecích prsou
1 kelímek bílého jogurtu
2 stroužky česneku
1 vejce
kukuřičná strouhanka
sůl a pepř
olej

Na potření

4 lžíce másla
2 lžíce medu
1.5 lžičky uzené papriky
1 špetka chilli
1 špetka soli

K podávání

2 bulky
1 lžíce domácí majonézy
salát
1/2 rajčete

Postup

Krok 1: Maso pokrájejte na asi centimetrové plátky podle toho, jak velké chcete řízky. Alespoň na 20 minut – ale ještě lépe do druhého dne – je naložte do dost osoleného a opepřeného jogurtu s rozšlehaným vejcem a prolisovaným česnekem.

Krok 2: Troubu vyhřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olejem. Plátky masa nechte okapat od přebytečné marinády, obalte je ve strouhance a klaďte na připravený plech. Pečte asi 20 minut dozlatova, v polovině můžete obrátit.

Krok 3: Mezitím si v rendlíčku rozehřejte máslo s medem, uzenou paprikou, špetkou chilli a troškou soli. Upečené řízky touto směsí zlehka potřete a podávejte. My jsme je měli jako burgery se salátem, rajčetem a domácí majonézou, pro dietnější verzi vynechejte medový kabátek a jako přílohu zvolte raději míchaný salát nebo bramborovou kaši.

Tip: Podobně jako jogurt funguje podmáslí nebo citronová šťáva – v kyselém prostředí totiž maso krásně zkřehne.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře