Mejadra

Je to to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit, zvláště když si předvaříte čočku nebo použijete napařovanou z konzervy. Kouzlo mejadry spočívá v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:20

Ingredience

1 hrnek čočky – zelené nebo hnědé
3 větší cibule, rozčtvrcené, nakrájené na plátky a ty rozebrané na proužky
rostlinný olej
2 lžičky římského kmínu
1 a 1/2 lžičky koriandrových semínek
1 hrnek rýže basmati
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mleté kurkumy
1 a 1/2 lžičky kuliček nového koření 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička krupicového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst nasekané hladkolisté petržele
klínky citronu k podávání

Příprava jídla

1 Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou. Můžete ji uvařit i den předem.

2 V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (měla by ho být vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).

3 Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo. Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte a opepřete. Promíchejte, přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce pla- men, přiklopte a nechte 15 minut vařit.

4 Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít. Do rýže vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte s klínky citronu.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře