Jsou-li lasagne v italské kuchyni jedinečnou árií, která chytne u srdce většinu stolovníků, pak lilek zapečený s parmezánem bude sice lehkým letním trylkem, ovšem se stejně chytlavou melodií.
DO 1 HODINY 4 PORCE
SUROVINY (4 PORCE)
lilek 2 ks
cibule 1 ks
čerstvá bazalka 1 svazek
mozzarella 400 g
rajčatová omáčka (sugo) 4 naběračky
strouhaný parmezán
mouka na obalování
arašídový olej na smažení
špetka cukru
extra virgin olivový olej
sůl
POSTUP
Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme jej „vypotit“. V kastrůlku na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku. V jejích šlépějích následuje sugo pomodoro nebo rajčatové pyré, dále špetka cukru a soli. Omáčku necháme prohřát a poté ji stáhneme z ohně.
Z lilků papírovou kuchyňskou utěrkou otřeme vodu, zlehka je obalíme v mouce a ponoříme do rozpáleného oleje na pánvičce. Emanuele doporučuje: „Víte, jak lpím na panenském olivovém oleji, ale pro tento případ dávám přednost arašídovému.
Je tak delikátní, že nemění chuť jídla, které na něm připravujete.“
Začneme s grandiózní stavbou. Do gratinovací misky skládáme jednotlivé vrstvy – rajčatovou omáčku, plátky restovaného lilku, na kolečka nakrájenou mozzarellu a strouhaný parmezán. Po třetím až čtvrtém patře našeho kulinářského architektonického dílka můžeme jít do finále.
V poslední vrstvě – po položení rajčatové omáčky a plátků lilku – vynecháme mozzarellu a povrch jen bohatě zasypeme nastrouhaným parmezánem, asi jako když se zčistajasna spustí sněhová bouře. Misku svěříme troubě předehřáté na 180 °C na dobu 20 minut. Zapečený lilek servírujeme v příčných řezech stejně jako lasagne.