Melanzane alla parmigiana

Jsou-li lasagne v italské kuchyni jedinečnou árií, která chytne u srdce většinu stolovníků, pak lilek zapečený 
s parmezánem bude sice lehkým letním trylkem, ovšem 
se stejně chytlavou melodií.

DO 1 HODINY
4 PORCE

SUROVINY (4 PORCE)

lilek 2 ks
cibule 1 ks
čerstvá bazalka 1 svazek
mozzarella 400 g
rajčatová omáčka (sugo) 4 naběračky
strouhaný parmezán
mouka na obalování
arašídový olej na smažení
špetka cukru
extra virgin olivový olej
sůl

POSTUP

Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme jej „vypotit“. V kastrůlku na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku. V jejích šlépějích následuje sugo pomodoro nebo rajčatové pyré, dále špetka cukru 
a soli. Omáčku necháme prohřát a poté ji stáhneme z ohně.

Z lilků papírovou kuchyňskou utěrkou otřeme vodu, zlehka je obalíme v mouce a ponoříme do rozpáleného oleje na pánvičce. Emanuele doporučuje: „Víte, jak lpím na panenském olivovém oleji, ale pro tento případ dávám přednost arašídovému.
Je tak delikátní, že nemění chuť jídla, které na něm připravujete.“
Začneme s grandiózní stavbou. Do gratinovací misky skládáme jednotlivé vrstvy – rajčatovou omáčku, plátky restovaného lilku, na kolečka nakrájenou mozzarellu a strouhaný parmezán. Po třetím až čtvrtém patře našeho kulinářského architektonického dílka můžeme jít do finále.

V poslední vrstvě – po položení rajčatové omáčky a plátků lilku – vynecháme mozzarellu a povrch jen bohatě zasypeme nastrouhaným parmezánem, asi jako když se zčistajasna spustí sněhová bouře. Misku svěříme troubě předehřáté na 180 °C na dobu 20 minut. Zapečený lilek servírujeme 
v příčných řezech stejně jako lasagne.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře