Milčin slavnostní dort

Dort s efektním mramorováním, který zazáří při jakékoli příležitosti. Z borůvek a malin můžete samozřejmě vyskládat i jinou číslici nebo nápis

Počet porcí: na 10-12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 0:40

Ingredience

5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
450 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
500 g polohrubé mouky
400 ml slunečnicového oleje
200 ml mléka
200 ml bílého jogurtu
1,5 lžičky kypřicího prášku
200 ml oblíbeného alkoholu (rum, punč atd.), může být i lehce zředěný
malinové potravinářské barvivo

NA OZDOBU

maliny
borůvky
6 bílků
360 g krupicového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj do mísy semínka. Přidejte cukr a žloutky a vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2 Poté slabým pramínkem přilévejte olej a zašlehejte ho. Opatrně přidejte mléko s jogurtem a nakonec střídavě zlehka vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Část těsta vylijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm, zbývající těsto obarvěte malinovou barvou. Obarvené těsto vlijte na neobarvené a vidličkou vytvořte barevné mramorování. Vložte do trouby a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení nechte těsto lehce zchladnout, propíchejte ho špejlí a přelijte alkoholem.

4 Bílky na krém ušlehejte v nerezové nebo skleněné míse do polotuha, pak mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a nad vodní lázní prošlehávejte asi 10 minut. Postupně přidávejte cukr, dokud sníh nebude zcela pevný. Nakonec zašlehejte škrob. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.

TIP:
Nápis či obrazec si nejdříve složte vedle dortu na čistý papír, na dortu už se s ovocem špatně hýbe.

Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře