My máme vývar, Italové zeleninovou minestrone a Japonci ramen. V japonštině však slovo ramen označuje speciální nudle, které se nejčastěji jedí ve stejnojmenné polévce doplněné zeleninou a masem nebo tofu. Ramen s fermentovanou miso pastou je jeden z posledních hitů moderní kuchyně tohoto císařství.
Suroviny
rybí, zeleninový nebo kuřecí vývar 1,5 litru
světlá miso pasta 4 lžíce (a více podle chuti)
pohankové soba nudle 300 g
japonská sójová omáčka 4 lžíce (a více podle chuti)
mirin (japonské rýžové víno) 2 lžíce
sezamový olej 2 lžíce
najemno posekaný zázvor 1 lžíce
pak choi (nebo 4 hrsti špenátu) 4 ks
mladé hráškové lusky 100 g
filet z čerstvého lososa 400 g
černý sezam 1 lžíce
Postup
1
Vývar zahřejte v hrnci, rozmíchejte v něm miso pastu a zhruba 5 minut provařte. Soba nudle vsypte do vroucí vody a vařte je 4–6 minut doměkka.
2
Do vývaru přilijte sójovou omáčkou a mirin. V malé pánvičce rozehřejte sezamový olej, vsypte zázvor, krátce ho orestujte a přidejte do vývaru. Vývar případně dochuťte sójovou omáčkou.
3
V prázdné pánvi zprudka opečte listy pak choi nebo špenátu a hráškové lusky, aby zůstaly křupavé. Mezitím zbavte lososa kůže a nakrájejte ho na menší podlouhlé kousky.
4
Uvařené soba nudle slijte, rozdělte do misek, rozložte na ně lososa a opečenou zeleninu a zalijte horkým vývarem. Vývar musí být horký, aby se v něm lehce povařil losos a zelenina změkla. Posypte sezamem a podávejte.
Zdroj: fresh.iprima.cz