Mojo Pork – vepřové s černými kubánskými fazolemi a guacamole

 

Rýže a fazole, to jsou dvě suroviny, na něž narazíte na Kubě téměř na každém rohu. Obě jsou také základem tohoto pokrmu, který vás svou chuťovou pestrostí v duchu přenese do krásně barevné a roztančené země, jakou Kuba bezesporu je.

Suroviny (4 porce)

vepřové maso (krkovice nebo ramínko) 600 g
černé fazole (vařené nebo sterilované) 600 g
zralá měkká avokáda 2 ks
limetky nakrájené na čtvrtky 2 ks
čerstvý koriandr 1 svazek
malá červená cibule 1 ks
pomerančová šťáva 300 ml
limetková šťáva 200 ml
třtinový cukr 4 lžíce
cibule oloupané a nasekané nahrubo 2 ks
čerstvé chilli podle chuti
nasekaný česnek 2 lžíce
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
římský kmín 1 lžička
uzená mletá paprika 1 lžička
Bobkový list 2 ks
olivový nebo rostlinný olej 4 lžíce (plus podle chuti)
Sůl
uvařená bílá nebo hnědá rýže 4 porce

Postup

Ve větším hrnci rozpalte dvě lžíce oleje a přidejte jednu nahrubo nasekanou cibuli. Opečte ji dosklovata a přidejte česnek, římský kmín, mletou papriku, bobkový list, trochu čerstvého chilli, pepř, cukr a vepřové maso nakrájené na větší kostky (cca 5 cm). Společně opékejte, dokud se maso nezatáhne, pak ho podlijte pomerančovou a limetkovou šťávou. Nechte lehce svařit cca 1 minutu a dolijte vodou tak, aby bylo maso celé ponořené. Zakryjte pokličkou a společně duste na malém plameni tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat. To může trvat 2 až 4 hodiny. Nakonec odstraňte bobkové listy a dosolte podle chuti.

V pánvi rozpálte dvě lžíce oleje a opečte druhou nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte propláchnuté černé fazole, osolte a opepřete. Koriandr rozdělte na listy a stonky. Listy dejte stranou a stonky nasekejte najemno. Přidejte je k fazolím, zastříkněte dvěma čtvrtkami limetky a dejte stranou.

Dužinu avokáda rozmačkejte s trochou soli a dochuťte šťávou ze dvou čtvrtek limetky. Případně přidejte olivový olej.

Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a chilli papričku nasekejte nadrobno.

Nasekejte také polovinu množství koriandrových listů a promíchejte je s uvařenou rýží. Tu rozdělte do 4 misek a na ni přidejte černé fazole, dušené vepřové maso natrhané na menší kusy a rozmačkané avokádo. Vše posypejte červenou cibulí, zbylým koriandrem a chilli podle chuti. Podávejte se čtvrtkami limetek, kterými pokrm nakonec zakápnete.

TIP:

Použijte trhané vepřové mojo do bagety nebo sendviče s červenou cibulí a koriandrem nebo třeba do tacos!

4 porce
nad 2 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře