Mongolské hovězí jako „čína“

Dnešní „číně“ z pánve se sice říká mongolské hovězí, ale jedná se o populární jídlo amerických čínských restaurací, a nepotřebujete na něj nijak exotické suroviny.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 10 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na maso

450 g hovězího pupku
2 lžíce kukuřičného škrobu
pepř
olej na smažení

Na omáčku

1 lžíce strouhaného zázvoru
2 chilli papričky
4 stroužky česneku
6 lžic sójové omáčky
3/4 hrnku vody
3 lžíce hnědého přírodního cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 svazek jarní cibulky

K podávání

rýže
sezamové semínko

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso použijte minutkové, já dala hovězí pupek neboli flank steak.

Krok 2: Hodně ostrým nožem nakrájejte maso proti vláknu na asi 3 mm tlusté nudličky.

Krok 3: Nudličky smíchejte se škrobem a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a nechte 15 až 30 minut odležet, aby se škrob vsákl.

Krok 4: Mezitím si můžete dát vařit rýži nebo jinou přílohu.

Krok 5: Během marinování masa si stihnete i nasekat česnek, nastrouhat nebo nasekat zázvor a na kolečka pokrájet jarní cibulku (trochu si jí nechte stranou na ozdobu). Sójovou omáčku smíchejte s vodou, cukrem a škrobem.

Krok 6: Když máte vše přichystáno, ve woku nebo velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a maso na něm co nejprudčeji za stálého míchání opečte, až se zatáhne. Bude to trvat jen asi dvě minuty. Děrovanou lžící je poté vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej, a tuk z pánve slijte tak, aby v ní zbyla jen asi lžíce.

Krok 7: Do pánve vhoďte nastrouhaný zázvor a chilli papričky (já dala 2 sušené, ale množství upravte dle své chuti), 1 až 2 minuty restujte, přidejte česnek, promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.

Krok 8: Za stálého míchání nechte několik minut povařit, až směs hezky zhoustne. Poté do ní vmíchejte cibulku i odložené maso, ještě chvilku prohřejte, a případně dochuťte.

Krok 9: Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou a posypané odloženou cibulkou a sezamem.

Tip: Do pánve přidejte i kousky brokolice, plátky mrkve a papriky nebo třeba zelené lusky. Stačí je restovat spolu se zázvorem nebo předem trochu povařit na páře.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře