Moravské dvojctihodné koláčky

Velikonoční svátky se blíží, tak se na ně pojďme připravit tradičním receptem na moravské dvojctihodné koláčky, na Moravě jim říkají vdolečky. A proč dvojctihodné? Jsou totiž s dvojí náplní. Uvnitř se skrývá tvaroh a nahoře jsou povidla, marmeláda nebo opět tvaroh. No a křupavá drobenka nesmí chybět! Tak co, sbíhají se vám sliny?

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 12 koláčů

Na těsto

300 g hladké mouky 00
170 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 ml oleje
1 vejce
1 lžíce cukru
1 špetka soli
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Na náplň

2 kelímky plnotučného tvarohu
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
cukr
švestková povidla
rozinky

Na drobenku

2 lžíce hrubé mouky
2 lžíce cukru krystal
1 lžíce másla

Postup

Krok 1: Začněte tím, že si připravíte kvásek. Do hrnku dejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechejte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).

Krok 2: V míse smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek. Poté přidejte vejce, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zpracujte v těsto a nechte kynout hodinu pod utěrkou na teplém místě. Můžete pracovat jak rukama, tak použít hnětací robot.

Krok 3: Po vykynutí těsto rozválejte a rozdělte na 10 až 12 stejných placiček. Do těchto placiček umístěte lžíci tvarohu ochuceného vanilkovým cukrem, vanilkovým pudingem (díky kterému nebude tvaroh příliš vytékat při pečení) a cukrem dle chuti. Placičky zabalte a ze vzniklé kuličky vytvarujte na plech s pečicím papírem jednotlivé koláčky.

Krok 4: Do koláčků udělejte lehce důlek, do kterého dejte lžící povidla, marmeládu nebo opět tvaroh, který můžete dozdobit rozinkami.

Krok 5: Koláčky na závěr posypejte drobenkou smíchanou z hrubé mouky, cukru a másla. Moravské koláčky alias vdolečky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Před pečením je můžete ještě potřít rozmíchaným vejcem – budou pěkně lesklé.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře