Motýlkové košíčky s bílou čokoládou

Tyto košíčky jsou inspirované dortem, který je oblíbený na různých oslavách a svatbách. Jedná se o neuvěřitelně jednoduchý recept, jehož výsledek však budí úžasně sváteční dojem. Ze stejného těsta lze připravit i tyto malé božské košíčky ve tvaru motýlků.

DO 1 HODINY
12 KS PORCÍ

SUROVINY (12 KS PORCÍ)

kvalitní bílá čokoláda, nasekaná 200 g
máslo nakrájené na kostky 150 g + na vymazání
voda 185 ml (3/4 hrnku)
extra jemný cukr krupice 220 g (1 hrnek)
vejce pokojové teploty, lehce rozšlehaná 2 ks
přírodní vanilkový extrakt nebo esence 1,5 lžičky
hladká mouka 225 g (1,5 hrnku)
mandlová drť nebo mouka 50 g (1/2 hrnku)
kypřicí prášek 1,5 lžičky
vysokotučná smetana 125 ml (1/2 hrnku)
malinový nebo ostružinový džem 165 g (1/2 hrnku)
moučkový cukr na poprášení

POSTUP

Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (1/3 hrnku) lehce vymažte rozpuštěným máslem nebo ji vyložte košíčky na muffiny.

Čokoládu, máslo a vodu dejte do středně velkého hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí a směs se nesjednotí. Odstavte z plamene a dejte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.

Do čokoládové směsi přidejte cukr, vajíčka a vanilkový extrakt nebo esenci a metličkou dobře promíchejte.

Ve středně velké míse rovnoměrně promíchejte pomocí čisté metličky nebo vidličky mouku, mandlovou drť a prášek do pečiva tak, abyste rozbili všechny případné hrudky v mandlové drti. Přidejte k čokoládové směsi a metlou opět dobře promíchejte.

Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do otvorů na muffiny, naplněnou formou pak několikrát lehce klepněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili nežádoucích vzduchových bublin v těstě. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu košíčku po vytažení suchá. Hotové košíčky nechte ve formě stát asi 5 minut, poté je vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.

Po vychladnutí vyřízněte střed košíčku tak, aby vznikla mělká prohlubeň, ponechte asi 1 cm od okraje po celém obvodu. Vyříznutý kousek překrojte napůl. Vzniklou prohlubeň lžičkou naplňte vyšlehanou smetanou a trochou džemu. Na náplň naaranžujte vyříznuté kousky jako křídla. Postup opakujte se zbývajícími dortíky, šlehačkou a džemem. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

TIPY:

Nenaplněné košíčky vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny. Případně je možné je ve vzduchotěsné nádobě nebo v uzavíratelném sáčku určeném k zamrazování potravin uchovat po dobu až 1 měsíce v mrazáku. Nechávají se pak rozmrznout při pokojové teplotě.
Tyto košíčky chutnají nejlépe v den, kdy se naplní.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře