Mrkvový dort jinak

Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut 
Pečení 1:20

Ingredience

5 vajec, o pokojové teplotě
265 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml slunečnicového oleje
220 g jemně mletých mandlí
220 g jemně mletých lískových ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
400 g mrkve, nastrouhané najemno
75 g strouhaného kokosu
70 g nahrubo sekaných mandlí, nasucho opražených
směs semínek a ořechů na posypání

NA KRÉM

250 g čerstvého smetanového sýra
55 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými oříšky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Dejte si záležet na výběru mrkve. Vyberte čerstvou, šťavnatou, vyhněte se oschlým zbytkům z lednice. Čím čerstvější mrkev, tím lepší výsledek. Kypřicí prášek může obsahovat stopy lepku. Pokud chcete mít jistotu, kupte si ten, který je označen jako bezlepkový.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře