Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Na 1 dort Doba přípravy: Do 30 minut Pečení 1:20
Ingredience
5 vajec, o pokojové teplotě
265 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml slunečnicového oleje
220 g jemně mletých mandlí
220 g jemně mletých lískových ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
400 g mrkve, nastrouhané najemno
75 g strouhaného kokosu
70 g nahrubo sekaných mandlí, nasucho opražených
směs semínek a ořechů na posypání
NA KRÉM
250 g čerstvého smetanového sýra
55 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.
2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.
3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými oříšky a podávejte.