Musaka II

Řecko je oblíbenou prázdninovou destinací mnoha Čechů. Nalaďte se na letní atmosféru a uvařte si tamní specialitu – musaku.

Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 1 hodina
Náročnost střední

Na masovou náplň

2 cibule
4 stroužky česneku
50 g přepuštěného másla
1000 g mletého jehněčího masa
2 lžíce rajčatového protlaku
200 ml červeného vína
750 g krájených rajčat z plechovky
1 skořice celá
sůl a pepř
oregano
petržel

Na bešamel

100 g másla
6 lžic hladké mouky
1000 ml mléka
2 špetky muškátového oříšku
sůl a pepř
100 g sýru Gruyère
80 g strouhaného parmazánu
2 žloutky

Na dokončení musaky

800 g lilku
sůl
100 ml slunečnicového oleje
500 g oloupaných brambor
1 hrst strouhanky

Postup:

Krok 1: Nakrájejte lilky na centimetrové plátky a nasolte je. Nechte odpočívat a vypotit 60 minut.

Krok 2: Z másla a mouky udělejte zásmažku, zalijte ji studeným mlékem a rozmíchejte všechny hrudky. Provařte a bešamel osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte sýr a nechte trochu vychladnout. Potom vmíchejte žloutky.

Krok 3: Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na přepuštěném másle nebo na oleji. Přidejte jehněčí nebo i jiné maso, orestujte a míchejte. Přilijte protlak a opět orestujte, pak přidejte vino a drcená rajčata, skořici a osolte, opepřete. Provařte asi 20-30 minut. Nakonec přidejte ještě oregano a petržel.

Krok 4: Opláchněte z lilků zbylou sůl a osušte je. Takto připravené plátky opečte z obou stran v pánvi na oleji.

Krok 5: Brambory nakrájejte na 1 cm silné plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Slijte a nechte okapat.

Krok 6: Vymaštěný pekáč vysypejte strouhankou. Vyložte dno lilkem, na něj dejte vrstvu masa a navrch brambory. Pokračujte ve vrstvení a končete lilkem.

Krok 7: Zalijte bešamelem a dejte zapéct do trouby na 180 C. Pečte asi 45-60 minut dozlatova.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře