Milujete musaku? Připravte si ji podle tohoto receptu a zařaďte ji do svého jídelníčku!
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
500 g hovězího masa
800 g konzervovaných krájených rajčat
200 ml suchého bílého vína
špetka mleté skořice
oregano
1/2 lilku
2 větší brambory
špetka soli
špetka pepře
Bešamelová omáčka
lžíce másla
250 g hladké mouky
0,5 litru mléka
50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy
1
Na lžíci olivového oleje opečte vypocené plátky lilku.
2
Oloupanou bramboru předvařte vcelku. Pak ji nakrájejte na plátky silné 0,5–1 cm.
3
Plátky brambor dozlatova osmažte v olivovém oleji. V průběhu smažení je z obou stran velice jemně poprašte skořicí a posolte.
4
Na zbylém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
5
Přidejte mleté maso, chvíli restujte a poté zalijte rajčaty a podlijte vínem.
6
Okořeňte oreganem, osolte a opepřte, případně mírně dolaďte přidáním cukru.
7
Na dno vymazaného pekáčku skládejte plátky brambor, lilku a vše zalijte rajčatovo-masovou směsí.
8
Nahoru patří bešamelová omáčka: Orestujte mouku na másle, zalijte ji mlékem, ochuťte muškátovým oříškem a chvíli povařte.
9
Pokrm posypte sýrem a zapékejte v troubě při 180 ˚C, dokud povrch nezpevní a nezezlátne.
80 min.
4 porce
Zdroj: itesco.cz