Naan s chřestem

Seznam surovin

Naan:

mouka pšeničná hladká 500 gramů
jogurt bílý 120 mililitrů
voda 120 mililitrů (vlažná)
droždí sušené 7 gramů
cukr krupice 1 lžička
rostlinný olej 1 lžíce
máslo (rozpuštěné na potření)
sůl (k podávání)

Náplň:

chřest (zelený)
sýr Mozzarella 250 gramů
pistácie 1 hrst (blanšírované)
mandle 1 hrst
citronová kůra 2 lžičky
máta 3 hrsti
petržel hladkolistá 2 hrsti
česnek 1 stroužek
olej olivový 4 lžíce (+50 ml)
sůl
pepř

Postup přípravy

1. Připravte naan: v malé misce promíchejte vodu, cukr a droždí a nechte v teple 10 minut odstát – na hladině by se měla objevit pěna. Do mísy vsypte mouku, uprostřed udělejte důlek, vlijte kvásek, jogurt, olej a promíchejte. Jakmile se směs začne spojovat, osolte ji a hněťte, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. Vraťte ho do mísy, zakryjte a nechte hodinu v teple kynout.

2. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí a vyválejte dotenka, naan obvykle mívá hruškovitý tvar, někteří Indové ho ale dělají i kulatý. Rozpalte pánev se silným dnem a naany na ní z obou stran opečte, mělo by stačit jen pár vteřin z každé strany. Když budete naan opékat dlouho a na nízkou teplotu, hrozí, že ztvrdne. Hotový naan potřete rozpuštěným máslem.

3. Chřest uvařte v osolené vodě, aby byl na skus pevný. Do nádoby vhodné na mixování (skvělý je i chopper) dejte mandle, česnek, 2 hrsti petrželky a 2 hrsti máty, přidejte citronovou kůru, sůl, asi 50ml oleje a rozmixujte dohladka na jakési pesto.

4. Čtyři naany potřete pestem, poklaďte natrhanou mozzarellou a chřestem. Posypte nasekanými pistáciemi a mátou (můžete přidat i trochu pepře) a podávejte.

Poznámka k receptu

Nadýchaný indický chléb se skvěle hodí ke křehkému chřestu a jemné mozzarelle. Na přípravu stačí 4 chleby, takže teoreticky stačí udělat naan z polovičního množství. Je ale tak dobrý a variabilní, že stojí za to, udělat ho víc a třeba zamrazit.

Kuchyně: mezinárodní
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 100 min.
Porce: 4
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře