„Nahé“ plněné zelí

Zimní variace na plněnou papriku pochází z Maďarska. Někdy se mleté maso balí do zelných listů, stejně jako v receptu na ukrajinské „golubce“. Myslím ale, že Maďaři správně pochopili, že většina strávníků zeleninový obal ráda odloží, a tak se balením vůbec neobtěžují. Syté, levné, sezonní, lokální, ale hlavně nesmírně chutné jídlo.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 6 porcí

Na masové kuličky:

500 g mletého vepřového masa
70 g kulatozrnné rýže
1 vejce
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře

Dále potřebujete:

600 g kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
1 maďarská klobása
2 lžičky mleté červené papriky
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého černého pepře
1 stroužek česneku
1 špetka soli

K podávání:

6 krajíců chleba
6 lžic zakysané smetany

Příprava jídla je jednoduchá za podmínky, že se budete držet mých rad. Potřebujete kastrol široký tak, aby se vám do něj vešly všechny kuličky v jedné vrstvě, já použila hrnec s průměrem 26 cm. Rýže má být kulatá a zelí ideálně ze sudu. Klobásu sice můžete vynechat, ale dobrá maďarská klobása dodá jídlu tu správnou chuť. A na mleté paprice nešetřete.

Postup

Krok 1: V sítku propláchněte kulatozrnnou rýži (nemusíte ji vážit, odměřte přibližně půl hrnku o objemu cca 250 ml), zalijte ji vařící vodou a nechte chvíli stranou, postačí 15–20 minut. Zelí nechte okapat, šťávu zachyťte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 2: Do mísy dejte mleté vepřové maso (plec, krkovička nebo jejich směs), přidejte vejce, osolte, opepřete a přidejte i okapanou syrovou rýži. Dobře promíchejte, nejlépe rukou. Masovou směs musíte propracovat tak, aby držela pohromadě. Opláchněte si ruce ve studené vodě, ze směsi vytvořte kuličky, dobře je „utáhněte“ a nechte chvíli stranou.

Krok 3: V širokém kastrolu rozehřejte sádlo a zpěňte na něm cibuli. Na chvíli odtáhněte z ohně, přidejte červenou papriku, dobře ji v základu rozmíchejte, podlijte vodou a vraťte na oheň. Do hrnce přidejte kysané zelí (když je příliš kyselé, propláchněte ho vodou, když je příliš dlouhé, překrájejte ho), bobkový list, nové koření a černý pepř a přiveďte k varu.

Krok 4: Když se zelí začne vařit, ztlumte plamen a vytvořte v něm důlky pro kuličky, třeba opačnou stranou malé naběračky. Do každého opatrně umístěte jednu kuličku a odolejte pokušení jakkoliv je míchat nebo přemisťovat. Jenom dolijte vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin kuliček. Vložte také klobásu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni pomalu probublávat asi 20 minut. Nemíchejte, jenom občas mírně zatřeste hrncem, aby se kuličky nepřilepily.

Krok 5: Po dvaceti minutách můžete odklopit a kuličky opatrně převrátit na druhou stranu. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte prolisovaný česnek, přiklopte a dál zvolna vařte dalších 20 minut.

Krok 6: Podávejte s bílým chlebem, na každou porci dejte pár koleček klobásy a můžete přidat i lžíci husté kysané smetany.

Můj tip: Odloženou šťávou z kysaného zelí případně dolaďte chuť podle vašich představ. A když máte jídlo raději ostřejší, můžete do hrnce přidat i kousek feferonky.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře