Nakládané zelí se zázvorem a česnekem

Když se řekne zdravé jídlo podporující imunitní systém, hned na prvních pozicích to pro mě reprezentuje fermentovaná zelenina. Protože zdravá střeva jsou základem zdravého organismu, a navíc velké množství vitamínu C v nakládaném zelí jsou často tím kouzelným klíčem, aby náš imunitní systém dobře fungoval.

20 minut

Ingredience

1 kg zelí, nastrouhaný na jemné plátky
4 stroužky česneku, propasírované
1 jablko, oškrábané, bez jaderníku, nakrájené na plátky
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
20 g mořské soli (2%)

Postup

1.
Připravte si odpovídající množství zavařovacích sklenic a dobře je umyjte, ideálně i vysterilizujte vroucí vodou nebo v parní troubě.
2.
Nastrouhané zelí dejte do dostatečně velké mísy, osolte, promíchejte a začněte pořádně hníst nebo i masírovat pěstmi. Po krátké chvíli zkřehne, lehce zavadne, zmenší svůj objem a pustí šťávu.
3.
Přimíchejte zbylé ingredience, tedy česnek, zázvor, jablka a ještě chvíli promíchejte a masírujte. Směs můžete ochutnat a pokud budete chtít, přidejte ještě víc česneku nebo i zázvoru. Hotovou směsí naplňte sklenice. Obsah každé dobře stlačte a utemujte tak, aby se na vrchu objevila tekutina a zakryla všechnu zeleninu. (Můžete si také alternativně vytvořit pomyslný píst z menšího skleněného talířku, který bude držet zeleninu pod hladinou. (Mě se osvědčila skleněná víčka od sklenic weck.) Lze i zatížit vyvařeným kamenem.) Nezapomeňte nechat alespoň 2-3 cm prostoru, aby kvasící zeleniny nenadělala příliš nepořádek ve vaší kuchyni, až bude díky tvorbě bublinek hladina stoupat.
4.
Sklenice uzavřete a odložte na místo, kam nebudou dopadat přímé sluneční paprsky a kde bude příjemná teplota. Pro fermentaci je ideální 18°C, ale běžná pokojová teplota není problém. Fermentace bude pravděpodobně probíhat rychleji. Běžně trvá 7-10 dní, ale někdy třeba jen 3 dny.
5.
Během fermentace každý den sklenici otevřete a uvolněte tak tlak, čistou lžící nebo třeba sklenicí stlačte opět zeleninu pod hladinu tekutiny a důležitou součástí je také ochutnávání. Tedy čistým nástrojem ochutnejte i vzorek, protože jedině tak poznáte, že už je obsah příjemně zkvašení, lehce nakyslý, navinulý a je čas tuhle imunitní bombu přesunout do lednice, kde vám vydrží několik měsíců.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře