Nastavovaná bramborová kaše s kroupami a cibulkou

Nastavovaná kaše bývala jídlem chudých, základ je totiž z brambor, krup a cibule. Dohromady ale tyto jednoduché ingredience tvoří syté a výživné jídlo, které si s chutí dáváme i jako hlavní chod. Přidat můžete uzené, slaninu či vajíčko a mít ji tak i jako luxusní přílohu.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

1 hrnek ječných krup
sůl a pepř
1 kg brambor
1/2 lžičky kmínu
3 lžíce sádla
3 cibule
1 hrnek mléka
1 lžíce majoránky
3 stroužky česneku

Postup

Krok 1: Poměr krup a brambor můžete libovolně upravit, já dala asi 200 ml hrníček na kilo brambor. Kroupy propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka, pro zkrácení doby vaření je den předem namočte.

Krok 2: V jiném hrnci si opět v osolené vodě a navíc s trochou kmínu proti nadýmání uvařte oloupané a pokrájené brambory. Nejlepší na kaši je varný typ C.

Krok 3: Mezitím si pomalu dozlatova na sádle (já dala kachní) opečte na půlkolečka pokrájenou cibuli. Během restování osolte.

Krok 4: Uvařené brambory slijte a spolu s mlékem, prolisovaným česnekem a majoránkou rozšťouchejte. Metličkou pak můžete ještě trochu našlehat, aby byla kaše nadýchanější. Vmíchejte kroupy a většinu cibule a podle chuti osolte a opepřete nebo ještě přidejte česnek.

Krok 5: Podávejte ozdobené zbylou cibulkou, čerstvou bylinkou (kromě majoránky se hodí libeček pažitka, kopr i petržel) nebo třeba s volským okem. Komu v jídle chybí maso, přidá k opékání cibule ještě na kostičky pokrájenou slaninu či uzené.

Zdroj:prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře