Nejlepší kynuté koláče

Kdo by nemiloval vůni klasických kynutých koláčů s povidly, tvarohem nebo mákem. Obzvlášť, když jsou nazdobené jako z prastaré babiččiny kuchyně! Jako „zkušební“ jsem použila recept na pražské koláčky z kuchařky Anny Drůbkové a osobně musím přiznat, že jsem lepší koláče snad nikdy neměla.

DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina
DOBA VAŘENÍ 2 hodiny
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 35 koláčů

Těsto

750 g hladké mouky
250 g másla
100 g pískového cukru
5 žloutků
citronová kůra
sůl
600 ml mléka
30 g kvasnic
hladká mouka na podsypávání
vejce na potření

Maková náplň na 10 koláčů

200 g mletého máku
300 ml mléka
50 g másla
citronová kůra
mleté nové koření

Tvarohová náplň na 10 koláčů

250 g polotučného tvarohu
1 žloutek
25 g změklého másla
2 lžičky mletých mandlí
2 lžíce cukru

Povidlová náplň na 10 koláčů

300 g povidel
40 ml rumu
cukr
citronová kůra
1 špetka mletého hřebíčku
1 špetka mleté skořice
1 hrst rozinek
1 hrst mandlových lupínků

Postup

Krok 1: Nejdříve jsem si nachystala kvásek. Do misky jsem dala asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchala lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku jsem uložila na okno, kam svítilo sluníčko, a nechala jej vzejít.

Krok 2: Mezitím jsem nakrájela na plátky kostku másla a pomalu jej nechala rozehřát v kastrolku. Do velké mísy jsem dala 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše jsem zamíchala vařečkou, a pak přišel na řadu ruční šlehač a jeho pracovité hnětací metly, bez kterých by vymíchání hladkého těsta trvalo pěkně dlouho.

Krok 3: Mléka jsem nakonec spotřebovala necelého půl litru; přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryla utěrkou, dala na vyhřáté okno a nechala asi hodinu kynout. Mezitím jsem si připravila náplně.

Krok 4: Mletý mák jsem zalila asi 250 ml mléka, mák lehce svařila i s kouskem másla. Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce pískového cukru a špetku mletého nového koření (neuvěřitelně voní!) a míchala, až mák zhoustl.

Krok 5: Tvaroh už přes síto cedit není třeba, takže jsem vaničku tvarohu vyklopila do mísy, přidala žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchala do hladka.

Krok 6: Na konec už zbývala jen povidla. Ta jsem dala taktéž do mísy, přidala jednoho panáka rumu a metlou také utřela do hladka. Doporučuji povidla předem aspoň na půl hodiny vyndat z lednice, jinak se vám budou špatně míchat. Nakonec jsem přidala asi 3 tlučené hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice a jako bonus navíc také na špičku nože mletého nového koření. Jeho vůně je prostě omamná! Cukr už jsem ani nepřidávala, povidla mi přišla sladká dost.

Krok 7: Nakynuté těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracovala. Těsto jsem pak nožem nakrájela na stejně velké kousky, které se mi akorát vešly do dlaně, a z každého z nich jsem vypracovala malé bochánky. Ty jsem nechala ještě asi 10 minut kynout a zatím jsem si troubu předehřála na 180 stupňů.

Krok 8: Na plech jsem vyrovnala vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch jsem dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořila důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučete, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně jsem postupně dala do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou nanesla náplň. Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké.

Krok 9: Nakonec jsem jednotlivé náplně dozdobila rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřela rozšlehaným vajíčkem a plechy jsem postupně vkládala do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova. Já jsem ale bez problémů do horkovzdušné trouby dala dva plechy zároveň a koláčky stejně byly krásně zlatavé.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře