Nejlepší špagety carbonara

Experimenty stranou, klasické špagety carbonara jsou lety ověřená lahůdka, a když dodržíte několik jednoduchých pravidel a pořídíte kvalitní sýr a slaninu, prostě se nemůžou nepovést!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 porce

100 g pancetty
1 lžíce olivového oleje
3 žloutky
50 g parmezánu
sůl a pepř
200 g špaget

Postup

Krok 1: Carbonaře dává chuť především slanina pancetta nebo guanciale, žloutky (prosím, nekupujte vejce z klecového chovu!) a ovčí sýr pecorino. Když ale sáhnete po kvalitní slanině a sýru Parmigiano-Reggiano, Grana Padano nebo Gran Moravia, také nic nezkazíte.

Krok 2: Uzeninu pokrájejte na malé kostičky, podle prorostlosti přidejte trochu olivového oleje a nechte pomalu na velké pánvi dokřupava vyškvařit. Špagety nebo linguine uvařte podle návodu na obalu v hodně osolené vroucí vodě al dente.

Krok 3: Mezitím prošlehejte žloutky s nastrouhaným sýrem (použijte nejjemnější část struhadla, která sýr spíše nadrobí) a zřeďte asi polovinou naběračky vody od špaget. Zhruba stejné množství vody přidejte i k pancettě, přiveďte k varu, aby se uvolnily případné výpečky, a vmíchejte scezené špagety. Nechte chvíli prohřát, odstavte a počkejte asi 30 vteřin.

Krok 4: Nyní vmíchejte žloutky. Je důležité, aby už pánev nebyla na plotně, protože jinak budete mít spíše míchaná vajíčka než carbonaru. Pořádně opepřete, případně dosolte nebo posypejte nasekanou petrželkou a podávejte!

Tip: Určitě jste se setkali se sporem, jestli do carbonary patří smetana. Já říkám ne, ale uvařte si nejprve tuto verzi, a pokud vám bude omáčka připadat málo hutná, šlehačku můžete vždy přidat!
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře