Když tento koláč v redakci během asi tří minut zmizel, nezbylo než se uklidňovat, že čokoláda je plná antioxidantů, vločky v sušenkách obsahují zdravou vlákninu a lesní ovoce zase spoustu vitaminů, takže se vlastně jedná o záležitost veskrze prospěšnou. Nechtěli byste také udělat něco pro své zdraví?
Ingredience pro: 1 forma o průměru 26 cm
Na korpus:
400 g ovesných sušenek
2 lžíce holandského kakaa
125 g rozpuštěného másla
100 g hořké čokolády
Na náplň:
450 g čerstvého lesního ovoce
2 limetky
150 g cukru krupice
4 žloutky
40 g kukuřičného škrobu
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já použila borůvky, ostružiny a maliny, ale výborný bude i jen jeden druh, nebo naopak mix s jahodami, trochou rybízu nebo jiným sezonním ovocem.
Krok 2: Sušenky rozmixujte na jemnou drť, vmíchejte kakao a přilijte ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpuštěné máslo a čokoládu. Znovu mixujte, až se směs spojí.
Krok 3: Sušenkovou směs nechte v lednici chvíli zatuhnout, poté ji rukama natlačte na dno a boky koláčové formy s odnímatelným okrajem a vraťte do lednice, než si připravíte náplň.
Krok 4: Ovocná náplň je snadná: ovoce rozmixujte a propasírujte sítem do hrnce, abyste se zbavili zrníček a slupek. Lžící na sítko pořádně tlačte, aby bylo co nejméně odpadu.
Krok 5: K ovoci vmíchejte 100 ml vody a žloutky prošlehané s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 až 10 minut do zhoustnutí. Ihned nalijte na vychlazený korpus a dejte na několik hodin, nebo ještě lépe do druhého dne zatuhnout do lednice.
Krok 4: Dozdobte čerstvým ovocem a podávejte.