Nepečený mandlový nugát

Inspirujte se ve slunném Španělsku a připravte si zdejší tradiční vánoční sladkost: valencijský turrón. Je bez lepku, bez laktózy a bez pečení a navíc pekelně dobrý. Základ tvoří med a mandle, které se kolem Valencie hojně pěstují, a ten nejlepší turrón dostanete právě tam.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 dávka

Na měkký mandlový turrón

300 g loupaných mandlí
200 g medu
50 g cukru krupice
1 bílek
1 špetka mleté skořice
kůra z jednoho citronu
1 špetka soli

Na tmavou verzi

hořká čokoláda
sekané vlašské ořechy

Turrónu je bezpočet druhů, ale základní dělení je na tvrdý, který připomíná turecký med a jsou v něm celé mandle, a měkký – ten je z mandlí mletých a spíše se podobá hodně vláčnému marcipánu.

Postup

Krok 1: Mandle nasucho opražte na nepřilnavé pánvi a ještě teplé rozmixujte dohladka. Ve stejné pánvi pak povařte med s cukrem, až se cukr rozpustí.

Krok 2: Pánev stáhněte z ohně, metličkou rychle zašlehejte bílek, přidejte skořici, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a sůl a nakonec zapracujte mandle. Vraťte na sporák a za stálého míchání ještě chvíli zahřívejte, aby směs pěkně zhoustla.

Krok 3: Hustou směs rozetřete v asi 1,5cm tloušťce do obdélníkové formy (třeba na biskupský chlebíček) vyložené pečicím papírem a nechte jeden až dva dny v chladu zatuhnout. Poté krájejte na plátky.

Krok 4: Část bílkové hmoty (my jsme vzali asi třetinu) můžete smíchat s rozpuštěnou hořkou čokoládou (50 až 100 gramů) a hrstí nasekaných vlašáků.

Tip: Cukroví uchovávejte v chladu, aby drželo tvar, a spotřebujte do tří týdnů.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře