Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Jakou specialitku plánujete na první dny v novém roce? Čočka je jasná, ale co třeba takové pomalu pečené novoroční koleno? 😉 Nám se ta představa opravdu líbí!

NAD 2 HODINY

SUROVINY

masité koleno 1 ks
sůl
cibule 2 ks
velká mrkev 1 ks
střední celer 1 ks
tenká kořenová petržel 4 ks (nebo 1 pastiňák)
celý pepř 1/2 lžíce
bobkový list 5 ks
celý kmín 1 lžíce
rozmarýn 1–2 snítky
oregano 1/2 lžičky
černé pivo 500 ml

PEČENÁ ZELENINA:

střední řepa 4 ks
velká mrkev 2 ks
cibule 2 ks
menší dýně 1/2 ks
česnek 2 malé hlavičky
olivový olej 2 lžíce
lístky saturejky nebo tymiánu 1 lžička
pár kapek citronu

K PODÁVÁNÍ:

strouhaný křen, petrželka, hořčice, chléb

POSTUP

Koleno nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propeklo a ze všech stran osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod.

Na zeleninu položte koleno, přidejte všechno koření a bylinky a přiljte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 °C (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kosti. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180 °C bude stačit cca 20 minut.

Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Pečená zimní zelenina: Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem.
Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20 minut.

Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře