O banánech

Banán je protáhlé ovoce a jde o plod banánovníku. Banán je velice žádanou komoditu produkovanou zemědělci v tropických zemích, kde tvoří významnou složku potravy. Banány mají hmotnost mezi 125–200 g, ta je však významně závislá na konkrétním druhu. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku. Banán se (po kukuřici a rýži) stal třetí plodinou, u níž je znám celá její genetická informace uložena v DNA banánu.

Vůně, chuť a tuhost plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného teplotního pásu, tedy i k nám do České republiky, jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale, jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí.

Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. tlakových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V tlakové komoře dojde „k omačkání plodů“ plynem (etylen), čímž se nastartuje zrychlený proces zrání. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální stupnicí dle podílu zahnědlých skvrn a ploch na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.

Banány rostou ve visících trsech, od několika po mnoho kusů ve vrstvě (zvané též ruka) v mnohovrstevném svazku. Celek visících trsů se nazývá kmen.

Banánovník je zpravidla napaden bakterií hnědé hniloby brambor, se kterou snad žije dokonce v určité symbióze a kterou známe v podobě hnědých flíčků a ploch na banánové slupce.

Pokud budete jíst banány, řešíte tím spoustu tělesných záležitostí a mnohdy o tom ani nevíme. Tak například. Snadněji překonáváte deprese, tím zároveň vylepšujete svoji náladu. Pomáhají řešit chudokrevnost díky obsahu železa. Snižujete i krevní tlak podporují trávení. Snižují výskyt pálení žáhy a obsahují vysoký obsah antioxidantů. Pro cukrovkáře je to velký pomocník proti hypoglykemii.

Některá fakta o obsahu ve 100g banánu:

Kalorie – cca 88 kcal
Tuky – 0,3g
Nasycené mastné kyseliny – 0,15g
Polynenasycené mastné kyseliny – 0,15g
Bílkoviny – 1,1 g
Cukr – 12 g
Draslík – 358 mg
Hořčík – 27 mg
Cholesterol – 0g
Sacharidy – 23 g
Sodík – 1 mg
Vápník – 5 mg
Vitamín A – 64 IU
Vitamín B6 – 0,4 mg
Vitamín B12 – 0 µg
Vitamín C – 8,7 mg
Vitamín D – 0 IU
Vláknina – 2,6 g
Železo – 0,3 mg

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře