O batátech

Batáty nebo-li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Pokud jste je ještě do své kuchyně nepustili, máme pro vás skvělé recepty, které vás snad přesvědčí.

Batáty jsou totiž skvělé… Hlízy obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze připodobnit k chuti dýně. Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni mnohostranně. Dají se vařit i péct, lze z nich připravit i „bramborovou“ kaši.

Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.

Existují dva druhy: oranžové hlízy jsou vhodné k vaření a zapékání a obsahují významné množství betakarotenu. Světlé, nažloutlé hlízy se dají smažit nebo přidat do těsta k pečení.

Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty ale dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře