O hovězím masu

Za hovězí maso považujeme maso jalovic, krav, volů a býků. Zajímavostí je barva masa, která se mění se stářím zvířete. Čím je zvíře mladší, tím světlejší odstín červené barvy má jeho maso. Hovězí maso je hůře stravitelné, avšak záleží na receptu a úpravě, kterou zvolíte.

Staré heslo šlechty zní, že „nejlepší zeleninou je maso, nejlepším ovocem víno a nejlepším nábytkem krásná žena.“ Dnes si rozmanitou škálou chutí můžeme hýčkat naše chuťové pohárky všichni a maso pro nás zůstává na špici. Zvlášť to hovězí!

Ať už zvolíme masíčko šťavnatě propečené, doplněné o bylinkovou omáčku nebo jako součást pořádně napěchovaného hamburgeru, jeho chuti a kouzlu se nic nevyrovná.

ÉRA VYTRVALÝCH LOVCŮ

Co: Od kdy holdujeme hovězímu?

Za předkem dnešního červeného masa bychom se museli vydat do pravěku. Právě tam se totiž dosud neobdělanou krajinou prohání pratur, který patří k hlavním cílům tehdejších lovců. Kvůli stoupající oblibě se ale jeho populace začíná rapidně snižovat. Čím méně kusů se ve volné přírodě pase a vystavuje se tak na odiv, tím více je jejich lov výsadou. Poslední samice pratura umírá v roce 1627. Jeho domestikace ukáže pravěkým lidem svět nových možností a položí základy zemědělství. Jen díky šlechtění se mohou vyvinout současné druhy dobytka. Nejstarší známky domestikace lze vystopovat až k údolím řek Eufrat a Tigris, tedy do období před 10 800 až 10 200 lety.

CO TO BUDE, MLADÁ PANÍ?

Co: Kolik druhů vznikne po porážce jedné krávy?

„Chcete zadní nebo přední?“ Tak zní nejjednodušší označení, podle kterého se můžeme při nákupu orientovat. V našich končinách lze z jedné krávy naporcovat zhruba 29 různých druhů. K porážce skotu dochází nyní ve věku 72 měsíců. Do roku 2017 je přitom hranice stanovena na 24 měsíců. Za nejkvalitnější a nejdražší bývá obecně považována svíčková, která se nachází pod bederní páteří a podél ní. Podstatnou vadou na kráse je však skutečnost, že je jí na skotu až žalostně málo.

ROLLS-ROYCE MEZI HOVĚZÍM

Co: Jaké je nejdražší hovězí na světě?

Tato pocta náleží skotu plemene wagyu, žijícímu v japonské oblasti Kobé. Jeho cena je měřena nejlépe kreditní kartou zlaté barvy. Na kilogram si musíte připravit asi 7000 korun! Při krmení je skotu náležitě podstrojováno, sem tam je mu přilepšováno vínem či pivem. Ničím výjimečným nejsou ani relaxační masáže. Za výraznou chutí i vůní stojí tuk, který se ukládá v mezisvalových vláknech a vytváří tak pro tento druh hovězího typické mramorování. Podobný „vzor“ nenajdete u žádného jiného plemene! I kvůli tomu je skot porážen až ve věku 30–35 měsíců.

DIETNÍ CHYBIČKA

Co: Je hovězí zdravé?

Mýty o škodlivosti hovězího masa se přetřásají prakticky nepřetržitě. Nejčastěji se mluví o jeho tučnosti, obtížné stravitelnosti a také přispívání ke vzniku nádorových onemocnění. Jistý podíl na zatracování hovězího masa může mít i Bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), známá spíše pod názvem nemoc šílených krav. Podle lékařů ale omezená konzumace hovězího může mít špatný dopad na naše zdraví. V červeném mase je totiž obsažena řada tělu prospěšných minerálů, jako je železo, zinek nebo selen. Důležité jsou tyto látky především pro dětský organismus.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře