O jablkách

12 věcí, které jste možná o jablkách nevěděli…

Jablka jsou nejoblíbenějším ovocným druhem české populace, ročně se u nás zkonzumuje okolo 25 kilogramů na osobu.

Jablka jsou nízkoenergetická potravina, na 100 g obsahují pouze 240 kJ a z 85 % jsou tvořena vodou.

Jablka jsou výborným zdrojem vlákniny, větší jablko (150 g) obsahuje až 3,5 g vlákniny.

Až dvě třetiny prospěšných antioxidantů, fytonutrientů a vlákniny je obsaženo ve slupce jablek.

Jablka, pokud jsou čerstvá, tak plavou na vodě.

Jablka natrhaná u silnic nemusí obsahovat těžké kovy. Poukázal na to letošní test provedený portálem prozeny.cz.

Jablka jsou základem pro mnoho výrobků, kde se využívá želírovací schopnosti pektinu (džemy, marmelády, rosoly apod.). Pektin se dokonce z jablek průmyslově získává.

Fytonutrienty v jablkách způsobují v laboratorních podmínkách zastavení růstu rakovinných buněk v tlustém střevě.

Jablka obsahují enzymy, které se při kontaktu s kyslíkem mění, a proto rozkrájené jablko hnědne. Zabráníme tomu tak, že jablka pokapeme malým množstvím citrónové šťávy.

Z jablek se také vyrábí pálenka, která se nazývá calvados.

Jablka obsahují spoustu minerálních látek, například hořčík, fosfor, vápník, železo či mangan.

Nejčastěji konzumované odrůdy jablek u nás jsou: Idaret, šampion, Golden Delicious, Jonagold, Rubín.

Vyzkoušejte některé recepty s jablky

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře