O jogurtu

Jogurt je mléčný výrobek, který vzniká z mléka procesem kysání, tedy přeměnou cukru na kyselinu mléčnou. Vyvíjejí se v něm také bakterie a mezi ty nejběžnější patří Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus salivarius.

Jogurt dokáže působit blahodárně na střevní mikroflóru, protože mění přirozené neutrální prostředí ve střevech na lehce kyselé, ve kterém se obtížněji množí mikrobi a je tedy nejvýznamnější probiotickou potravou.

Ve 3. tisíciletí před naším letopočtem si putující nomádské kmeny vyráběly kysané mléko během svých cest. Do pytlů z ovčí kůže nalili mléko a připevnily si ho k tělu. Lidské teplo a mikroflóra mléka způsobily zkysnutí.

První továrna na jogurt byla založena roku 1919 v Barceloně a byla pojmenována synovi tvůrce – Danone. Na nápad výroby jogurtů ho přivedl rozsáhlí výskyt střevních chorob u dětí, a proto se tenkrát prodával jogurt pouze v lékárnách na recept.

Proč se jogurt nazývá jogurt? Slovo jog znamená hustý a urt mléko. Takže složenina těchto dvou slov naznačuje, že se jedná o husté mléko.

Nakyslá chuť jogurt nelahodila každému jazýčku a tak vnikl v roce 1933 v Radlické mlékárně první ovocný jogurt. Na povrch jogurtu se přidalo pár lžiček ovocné marmelády, které zároveň zamezila i vzniku plísní.

Probiotika v jogurtu jsou skvělí pomocníčci, kteří léčí střevní flóru a kvasinkové infekce, pokud se nekombinují s cukrem.

Rozdíl mezi řeckým a „obyčejným“

Asi jste si všimli, že poslední dobou stále více receptů volá po řeckém jogurtu. Vážně se tolik liší od toho klasického? Dá se říct, že ano. Řecký je hutnější, neboť je při výrobě vlivem speciálního procesu lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také obsahuje dvakrát více bílkovin a o poznání méně sacharidů. Rovněž je bohatší na sodík. Nutno podotknout, že je také dvakrát dražší než běžný bílý jogurt.

Muži versus ženy. Kdo ho jí častěji?

Podle posledních průzkumů si na jogurtech „ujíždí“ přibližně 68 % zastánkyň něžného pohlaví. Mužů, kteří jimi nepohrdnou, bývá ale jen 35 %. To se třeba ve Spojených státech rozhodli změnit. Tamní výrobci mléčných výrobků si od černých obalů slibují, že díky „drsnějšímu“ vzezření je budou častěji kupovat i pánové. Ptáte se, zda to funguje? Vzhledem k americkým statistikám týkajících se obezity by se o tom vážně dalo pochybovat…

Léčivé účinky. Od průjmu až po infekce

Ano, jíst banány je v případě průjmu spolehlivým řešením problému. Jenže pozor, obyčejný jogurt funguje také – a možná ještě lépe. Je to díky vysokému podílu prospěšných bakterií, které si s touto zažívací obtíží snadno poradí. Vhodný je však i k ukončení boje s nepříjemnou kvasinkovou infekcí. Pravidelná konzumace v kombinaci vnější aplikací na problémová místa dokáže divy!

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře