O kardamonu

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Kardamom pochází z Indie. Do dalších zemí světa se dostal až v době antiky, kdy byl dovezen do Egypta, Řecka a Říma. Nejvíce se využíval k dochucení rýže a masa. Nyní patří mezi jedno z nejdražších (konkrétně třetí nejdražší) dovážených koření u nás.

Původ jeho názvu je v antické řečtině, kdy první název zněl kardamomon, zkráceně kardamom.

Nač se hodí kardamom?

Trocha kardamonu v koláči a hned je chuť jiná

Latinský název zní Elettaria Cardamomum a původem je z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je to stále zelená rostlina, dosahující výšky 2 až 4 metry, s kopinatými a řapíkatými listy, kvete žlutými květy ve tvaru hroznů. Patří mezi příbuzné zázvoru.

Silice kardamomová způsobuje jeho příjemnou aromatickou vůni s nádechem kořenitě citrónovým. Chutná rovněž tak, kořenitě a nasládle. V našich klimatických podmínkách se kardamom pěstovat bohužel nedá.

Používá se jeho plod – tedy semeno, celé i mleté, a to jak v potravinářství, tak v lékařství. Typická vůně se využívá ale i v tabákovém průmyslu a také při výrobě likérů a parfémů.

Prospívá zdraví – 10 příkladů

Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:

      1. Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
      2. Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
      3. Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, při léčbě zánětů dásní a zubů.
      4. Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
      5. Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
      6. Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
      7. Ověřený účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.
      8. Čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
      9. Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
      10. Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.

Jak s ním naložit v kuchyni?

I když je poměrně drahý, je k sehnání ve většině marketů a především v obchodech se zdravou výživou. Postačí jej využívat střídmě. Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví.

Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti.

Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně pochutnat, zkuste si špetku kardamomu přidat do kávy k prohloubení její chuti – takto je zvykem podávat čaj i kávu v Egyptě a arabském světě.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře