O kmínu

Kmín patří mezi koření, které se v našich domácnostech zabydlelo. Ve spoustě jídel je naprosto nepostradatelné – od pečiva, přes polévky, pečené maso, až po zelí nebo vařené brambory. Neméně zajímavé je i využití kmínu v lidovém léčitelství nebo kosmetice.

Kmín kořenný neboli luční (Carum carvi) je původně planě rostoucí a dnes pěstovaná dvouletá okoličnatá bylina. Pochází ze Středního Východu a pozůstatky kmínu se našly už v pyramidách v Egyptě i v nálezech z doby kamenné.

Rostlina patří do čeledi miříkovitých. V prvním roce dorůstá 30 a v druhém až 80 centimetrů. Svou stavbou a listy zprvu připomíná mrkev. Vysazuje se na podzim, dalším rokem vykvétá. Drobné bílé květy jsou uspořádány ve středně velkých složených okolících. Rostlina kvete v květnu až v červnu, zraje od července do srpna. Plodem je vejčitá, z boku stlačená, světlehnědá až tmavohnědá dvounažka. Je srpovitě zakřivená a na obou koncích zúžená. Díky vonným silicím má charakteristickou kořenitou vůni a chuť.

Použití kmínu v kuchyni

Příjemné specifické aroma kmínu dodávají silice, kterých může být v nažkách obsaženo 5 až 7 procent. Dále kmín obsahuje bílkoviny, tuky, třísloviny nebo pryskyřice. Na jaře lze sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů nebo k masu.

Suché nažky se používají celé i mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky a také zelí a brambory. Kmín se přidává do vody na vaření brambor vždy nejen kvůli chuti, ale především aby neutralizoval škodlivý solanin. Kmín se také používá k výrobě likérů a v domácích podmínkách si lze z koření vyrobit kmínovou pálenku.

Kmín v lidovém léčitelství

Kmín podporuje činnost střev a žaludku, napomáhá trávení a působí proti nadýmání. Kmínová silice působí výrazně dezinfekčně, přispívá k pročištění organismu a střevním parazitům. Ženám pomáhá také při menstruačních bolestech a chudokrevnosti.

Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Kmín můžeme použít také ke zlepšení činnosti ledvin, při nachlazení a na usnadnění vykašlávání. Malá dávka semen na konci kořeněného těžkého pokrmu osvěží dech a podpoří trávení. V lidovém použití se tradují kmínové ústní vody a pro osvěžení dechu pomůže i žvýkání malé dávky kmínu.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře