O kopru

Kopr známe hlavně v souvislosti s jídlem. Méně známy jsou jeho léčivé účinky. Aromatické látky způsobují časté použití hlavně v kuchyni, ať už se zavařování okurek bez kopru neobejde, nebo se moderně využívá při přípravě zálivek, dipů a salátů. Z léčivých účinků nutno vyzdvihnout příznivý vliv na trávení, tvorbu mateřského mléka a podporu regenerace cév.

Pěstování kopru

Kopr je vcelku nenáročný. Je to jednoletka, vysévá se po zmrzlých mužích a může se postupně vysévat i přes celé léto. Nemá rád přísušek, je tedy trochu náročnější na dostatek vody. Při nedostatku vody vyroste malý a velice brzy tvoří květy, tím pádem má málo listů.

Pokud nemáte zahradu, nebo jej chcete mít jednoduše při ruce, můžete jej pěstovat i na balkoně, podobně jako bylinky. Není nic lehčího, než si odskočit na balkon pro trochu kopru, když vaříme pokrm, do kterého se zrovna hodí 🙂

Tip:

Pokud si chcete z některých rostlin nechat dozrát semínka, nesejte jej vedle fenyklu! Vysévejte kopr hodně daleko od fenyklu, protože se mezi sebou kříží a vzniklá semena už by nebyl čistý kopr.

Co se sbírá

Sbírají se především listy, ale i semena. Semena kopr vyrvoří zhruba do 2 měsíců po vzcházení.

Účinky kopru pro zdraví

Proti plynatosti a zklidnění trávicího traktu – ze záznamů objevených v 3000 let starých egyptských hrobkách bylo zjištěno, že kopr byl užíván ke zklidnění trávicí soustavy a plynatosti. Kopr je výborný pro kojence při kolikách, je jemnější než fenykl a proto je pro malinké děti velice vhodný.
Na podporu trávení – nálev nebo tinktura z koprových semen.

Nálev na jeden šálek se připraví ze 2 čajových lžiček drcených semen, zalijí se vroucí vodou a nechá se to 10 minut luhovat. Po té se to scedí a popíjí. Doporučená denní dávka jsou 3 šálky denně.

Antibakteriální účinek – kopr potlačuje růst některých druhů bakterií způsobujících oneocnění střev, předchází i nakažlivým průjmům způsobeným těmito mikroogranismy. Velice silný účinek má v tomto případě silice ze semen kopru. Likviduje i bakterie způsobující záněty močových cest.

Ale POZOR!

Silici nikdy neužívejte vnitřně, jen malá lžička může být smrtelná! Silice je určena do koupele. Tam stačí právě ta jedna čajová lžička.

Kopr v kuchyni

Čerstvý kopr se výborně hodí k rybám, mořským plodům, s kořenovou zeleninou, zelím, květákem a okurkami. Hodí se i k vejcím.

Výborná je klasická koprová omáčka, kulajda nebo se čerstvý kopr také připravuje společně s kysanou smetanou a trochu hořčice jako omáčka k červené řepě. Připravují se z něj také různé salátové dresinky.

Listy, květy i semína se používají do láků při nakládání zeleniny. Je možné si také zhotovit ocet, do kterého se nedávají listy, ale květy a semínka, má pak výraznější chuť.

Semínka se používají do koření, nebo se mohou použít i místo kmínu do brambor či k dýni.

TIP!

Při vaření se kopr přidává až nakonec, vařením se z něj rychle ztrácí aroma.

Uchovávání kopru

Nejlepší je kopr zmrazit – takto si zachová své aroma. Listy kopru upěchuju do nádobky tak, aby byla nádobka co nejvíc napěchovaná. Je potřeba mít plastovou nebo mělkou skleničku s širokým hrdlem, aby se zmražený kopr pak dal snáze vyndat. Odebírám pak podle potřeby.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře