Mák jednoznačně patří mezi nejzdravější potraviny na světě, proto byste mu měli věnovat velkou pozornost, a pokud jste to ještě neudělali, zařaďte ho co nejdříve do svého jídelníčku
Mák má nejvyšší podíl vápníku ze všech potravin
Mák setý zná lidstvo už tisíce let. Ukrývá v sobě nejvyšší podíl vápníku a prospěšných vitamínů, minerálů či nenasycených mastných kyselin. Je mimořádně pozoruhodné, že mák obsahuje až dvanáctinásobně více vápníku než mléko a třikrát více než sýry.
Co dále mák obsahuje?
mangan
měď
fosfor
železo
vitamin B1, B2, B3
vitamin E
vitamin C
kyselinu listovou
Mák a ženy
Mák by ale rozhodně neměl chybět v jídelníčku budoucích maminek, jakož i lidí s osteoporózou. Má uklidňující účinky a je skvělým pomocníkem pro udržení zdravých vlasů, nehtů nebo zubů, neboť pomáhá předcházet zubnímu kazu. Díky obsahu kyseliny olejové výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu. Nedoporučuje se však konzumovat ho ve velkém množství, protože tehdy může způsobit nevolnost.
Jak mák působí na náš organismus?
K pozitivním účinkům máku na lidský organismus nepochybně patří:
podpora vyprazdňování
odkyselení organismu
snížení cholesterolu
podpora krvetvorby
léčba ekzémů a vyrážek
tlumí bolest hlavy
přináší klidný spánek
Setkali jste se však s makovým mlékem? Je to dokonalý pomocník, například na prevenci osteoporózy.
Zajímavost
Věděli jste, že největší producent potravinářského máku na světě je Česká republika? Zajímavostí je i to, že odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli