O másle

Máslo se připravuje z čerstvé smetany, a aby mohl výrobek nést označení máslo, musí obsahovat vysoký podíl mléčného tuku.

Vitamíny

Máslo obsahuje kromě mléčného tuku také laktózu, kyselinu mléčnou, bílkoviny, soli, karoteny a vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích.

Náhražka másla

Tyto výrobky maní velký podíl vody a obsahují emulgátory. Jsou označovány jako máslíčko, raníčko nebo „s máslovou příchutí“.

Druhy másel

Stolní máslo

je z mrazírenské zásoby, má menší zásobu vitaminů, rychleji podléhá žluknutí a oxidačním změnám.

Tradiční máslo

je klasický produkt s chutí a vůní smetany.

Ghí

je vhodné pro lidi s intolerancí na mléčné výrobky, protože při přepuštění se mléčné bílkoviny zbavuje.

Jak skladovat máslo

Máslo skladujte při teplotě 2 – 8 ⁰C. Můžete ho i zamrazit. Pozor však dávejte po rozmrazení, aby nežluklo.

Vaření

Zase něco poznatků z archeologických nálezů: v pravěku (a v následujících stoletích) bývaly kaše a mléčné polévky velmi mastné.

Křesťanští misionáři, kteří cestovali do střední části Sibiře, popisují roku 1253 tradiční místní kvašený nápoj – kumys, jenž se podával s pořádnou hroudou másla plavajícího na povrchu. Dnes se tomuto druhu říká aryylach kumys.

Ve středověku a raném novověku sloužilo máslo ke smažení, dušení i opékání, a navíc bylo nezbytnou surovinou do těst a kaší.

V našich zemích dalo máslo název mnoha jídlům: máslovým koláčům, máslové kaši, máslovému těstu, máslové polévce, máselník pak znamená koláč z těsta potřeného máslem a posypaného škvarky, cukrem a skořicí.
Přepuštěné máslo

Ghí, neboli přepuštěné máslo, je indický vynález (opět!), a Slované, kteří migrovali z Indie do míst dnešní České republiky, je používali už během 11. století (a dost možná daleko dříve, pokud vezmeme v potaz Sámovu říši).

V Číně během dynastie Tang, tedy již v době buddhismu, bylo přepuštěné máslo symbolem zdokonalené Buddhovy duše.

Přepuštěné máslo mělo dokonce větší hodnotu než sádlo. Nejdražší máslo bylo májové, od dobytka, který se zjara pásl ve volné přírodě.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře