O melounech

Slovo meloun pochází původem z řečtiny a v překladu znamená „velké jablko“. Z botanického hlediska je meloun bobule. Jedná se o druh plodové zeleniny, která patří do čeledi tykvovitých, někdy považovaný za ovoce. Tak hovoří Wikipedie. Co ale o melounech nevíme?

Meloun není jen jeden

Druhy melounů se rozlišují podle barev, tvarů, struktuře jejich slupky nebo podle semínek. Na celém světě existuje více než 1200 druhů melounů, které jsou pěstovány v asi 100 zemích světa. Je to dáno tím, že melounu se poměrně dobře daří v širokém rozmezí teplot. Meloun můžete tedy mít jak z Maroka, tak třeba z Kazachstánu.

Ovoce nebo zelenina

O tom, zda je melou ovoce nebo zeleniny se vedly a vedou letité spory. Je vzdáleně podobný okurce, ale díky svým semínkům a mohutnosti zase dýni. Takže někdy je řazen jako zelenina a někdy zase jako ovoce. V současné době ale bývá více řazen do ovoce.

Zdraví v melounu

Meloun obsahuje množství vitamínů (vitamíny A, B a C), žádný cholesterol a velmi zanedbatelné množství tuků. Působí také antioxidačně. Vláknina posiluje stěny střev, využívá se i při ledvinových potížích, protože působí močopudně. Je i prospěšný lidem, co trpí astma nebo diabetes, stejně tak jako prevence proti rakovině. Pro muže je vhodný jako prevence na dobrou funkci prostaty. Vědci dokonce objevili, že meloun obsahuje i citrulin, který působí na mužskou potenci. Uvolňuje stěnu tepen, takže dochází k lepšímu prokrvení penisu (nejvíce je ho obsaženo v bílé části dužiny). Dalšími účinky jsou např. zpevnění pojivové tkáně a tím udržení pokožky svěží a hebké, zmírnění stresu, zmírnění celulitidy a zlepšení kvality vlasů a nehtů. Meloun by tak rozhodně neměl být přehlížen. Jedlá jsou i jeho semínka, přestože někteří lidé je nemají rádi a vybírají je.

Konzumace

Meloun se dá uchovat několik týdnů. Během té doby ale neustále zraje, což mívá za následek změnu jeho chuti. Pokud se však nějak poškodí jeho tvrdá slupka, velmi rychle se kazí. Pokud je napaden plísní (a bývá to zpravidla v té části, kde se dotýkal země), rychle se rozšíří a prorostou až k dužnaté části.

Semínka k jídlu

Jak již bylo zmíněno, semínka jsou naprosto bezpečná a nikomu neublíží. Bývají černá nebo bílá a jsou většinou bez chuti. Semínka se někdy praží a konzumují před hlavním jídlem nebo ke kávě nebo čaji. Existují však odrůdy, které jsou naprosto bez semínek (my je nazýváme nesprávně pecky). Semínka také stačí jednoduše zasadit a bez problémů vypěstovat meloun nový.

Meloun i „na slano“

V našich zeměpisných šířkách konzumujeme meloun většinou „jen tak“. Někdo si ale z něj vyrábí sorbet, napíchává ho alkoholem nebo vydlabe, na drobno rozkrájí, přidá alkohol a konzumuje. Jenže meloun výborně chutná i „na slano“. Možná se to dá těžko představit, ale v jiných zemích je to běžnou záležitostí. Zkuste meloun pokrájet na kostičky, přidat balkánský sýr nebo sýr fetu, trochu bazalky a kapku olivového oleje. Sami uvidíte, že to není vůbec špatná kombinace.

Meloun dárkem

V některých zemích (jako třeba v Japonsku nebo Číně), je hodně starou tradicí dát někomu meloun jako dárek. Prý se tak předává láska a přátelství. Což má podobný význam, jako u nás např. kytice. A aby melouny nebyly stále jen kulaté nebo šišaté, pěstují se dokonce do tvarů. Když rostou, dají se do formy (krabice) určitého tvaru a meloun se při růstu přizpůsobí. Můžete tak své přátele překvapit melounem ve tvaru krychle nebo třeba srdce.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře