O švestkách

Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta. Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se krom skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není tak známé jako recept na koláč.

Co obsahují švestky a jak prospívají našemu zdraví

Švestky jsou plné antioxidantů, přírodních cukrů i vlákniny. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, a H a provitamin A – beta karoten. Mají také významný podíl minerálních prvků – draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník i zinek.

Prospívají srdci, nervům i svalům, podporují látkovou výměnu, preventivně působí proti vzniku infarktu a mrtvice, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu. Podporují krvetvorbu a okysličování buněk a jsou přírodním prostředkem proti zácpě a udržují průchodnost střev.

Co vaříme ze švestek, kde všude se švestky používají

Švestky mají ve studené i teplé kuchyni široký záběr použití.

Ze švestek je výtečná šťáva i víno, co teprve slivovice – švestky, které prošly kvasem a pálenicí, to je vyzkoušený přírodní lék!

Z čerstvých švestek vaříme povidla a marmelády, které jsou úžasné nejen na vdolečky, palačinky a do jogurtu, ale také jako základ pro švestkové omáčky k pečenému, grilovanému, nebo uzenému masu, výborné jsou i ke zvěřině.

Švestky na sladko, to je kapitola sama o sobě. Kdo by neznal švestkové knedlíky z bramborového i kynutého těsta, švestkový koláč s mákem i na mnoho jiných způsobů, buchty se švestkami a švestkový nákyp.

Švestky sušíme a sušené jíme jen tak, jsou chutné i tělu prospěšné. Výtečné jsou sušené švestky pečené a obalené anglickou slaninou. Ze sušených švestek můžeme připravit zajímavou polévku s houbami a kyselou smetanou, jáhlovou kaši se švestkami, dokonce je můžeme použít s fazolemi. Sušené švestky se hodí k pečeným masům, takový nadívaný králík, či kuře bude velká dobrota. Švestky vyzkoušejte s kaprem a také s kachnou.

Čerstvé švestky také konzervujeme a nakládáme jako kompot, můžeme i do rumu, či jiného destilátu. Pro jejich další použití švestky mrazíme.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře