Kdo by neznal vanilku! Koření jemné vůně, koření, bez kterého se hospodyňka neobejde. Obzvláště pak o Vánocích. Vanilka je v kuchyni potřeba, a to nejen do vanilkových rohlíčků.
Vanilka je aromatické koření používané zejména při přípravě sladkých jídel, pochutin, nápojů a při výrobě kosmetiky. V kuchyni se používá fermentovaná tobolka (lusk) některých druhů orchidejí. Pravá přírodní vanilka je velmi ceněná.
Po objevu metody umělého opylování vanilkovníku plocholistého se pěstování rozšířilo z Mexika na Madagaskar, Réunion a Tahiti v Tichém oceánu.
Účinné látky:
Typické vanilkové aroma a chuť způsobuje fenolický aldehyd vanilin. Díky vysoké ceně přírodního produktu je vanilin vyráběn i synteticky. Je sice několikanásobně levnější, ale proti přírodnímu je méně lahodný a má ostřejší chuť. V polovině 20. století byl v Československu vyvinut a patentován jeho derivát etylvanilin.
Použití v kuchyni:
• Vanilka je velmi rozšířená přísada do moučníků, zmrzlin, čokolády, pudinků apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů. Největšími odběrateli vanilky jsou známé nadnárodní firmy vyrábějící nápoje colového typu.
• Širokou paletu uplatnění nacházejí extrakty z vanilky jako součást voňavek a parfémů.
Vlastní použití:
• Vanilkovou tobolku (lusk) rozřízneme ostrým nožem podél, vyškrábneme semínka a použijeme k ochucení.
• Prázdnou (vyškrábanou) tobolku nikdy nevyhazujte. I po využití vnitřního obsahu můžeme tobolku vložit do cukru, do lahve s tuzemákem nebo využít v mléce při vaření pudinku.
• Když se vám nehodí ani jedna možnost, zkuste prázdnou tobolku umístit na teplé topení – vanilka příjemně provoní celou místnost.