O zázvoru

Jelikož je tu chladnější období roku, mnozí z nás už pomýšlejí na posílení imunity, aby i v třeskutých mrazech zůstali fit. Zapomeňte tentokrát na umělé vitamínové doplňky a vyzkoušejte jedinečné léčivé vlastnosti přírodních prostředků. V boji proti nachlazení, nejrůznějším virovým onemocněním i nevolnosti je bezkonkurenční zázvor. Jeho nezaměnitelnou pálivou chuť i vůni si zajisté zamilujete a při správném užívání budete sami překvapeni, že vaše domácí lékárnička tuto zimu zůstane stát ladem.

Zázvor je půldruhého metru vysoká rostlina s krásnými žluto-fialovými květy, která je známá především díky svým dužnatým hlízovitým oddenkům. Právě ty v sobě skrývají několik stovek esenciálních olejů, chemických látek a minerálů (především draslík, vápník a železo), které jsou zodpovědné za exotickou palčivou chuť zázvoru. Zázvor pochází z tropické Asie; jeho největšími vývozci jsou v současné době Indie, Čína a Indonésie. Zázvor, který se v dnešní době těší vzrůstající oblibě, byl vysoce ceněným a drahým kořením před více než třemi tisíci lety. Díky jeho účinkům na fyzické zdraví člověka mu dokonce byla připisována čarovná moc – tak vyzkoušejte ji sami na vlastní kůži.

Působení zázvoru se liší podle toho, jakým způsobem zázvor použijeme. Čerstvý zázvor zahřívá organismus a vyvolává pocení, desinfikuje, likviduje záněty a sráží horečku, proto je ideální nejen při chřipce a nachlazení, ale také při alergiích a astmatu. Z čerstvého zázvoru si můžete připravit lahodný čaj či osvěžující limonádu. Nastrouhaný zázvor stačí zalít vroucí vodou (čím intenzivnější nápoj, tím silnější léčivé působení) a dochutit medem a citrónem. Chuť čaje můžete ozvláštnit hřebíčkem nebo skořicí. Tento nápoj, který nastartuje váš imunitní systém, pijte teplý nebo vychladlý po douškách. Snadná je také příprava zázvorové limonády – postup je stejný jako u čaje, jen zázvor zalijte studenou vodou. (Mnozí léčitelé nedoporučují užívat zázvoru preventivně, aby se nesnížily jeho účinky na organismus.)

Pití zázvorového čaje nebo žvýkání čerstvého či sušeného zázvoru má pozitivní vliv také na trávení. Zázvor tlumí nevolnost (např. těhotenskou, při cestování apod.), zažívací potíže, nechutenství, nadýmání, křeče a celkově uklidňuje žaludek. Především při nemoci dodává energii a vrací sílu do života. Se zázvorem by však kvůli pálivým esencím, které obsahuje, měli opatrně nakládat ti, kteří mají žaludeční vředy. Žvýkání zázvoru také tlumí bolesti zubů a hlavy a zmírňuje negativní projevy nervozity a stresu.

K ozdravení těla připojte také ozdravení duše a popíjení zázvorového čaje si spojte i s relaxační procedurou, a to koupelí, kterou si můžete zpestřit kousky nakrájeného zázvoru. Vonící zázvorová koupel snižuje bolesti kloubů a svalů, uklidňuje, zahřívá a celkově regeneruje.

V poslední době je o zázvor velký zájem i ze strany lékařů: ukazuje se totiž, že zázvor může fungovat jako účinná prevence některých závažných onemocnění, např. vysokého krevního tlaku, onemocnění jater, rakoviny slinivky či vaječníků. Jak je vidět, zázvor by se měl stát součástí našeho jídelníčku. Čerstvý nebo sušený zázvor nemusíte používat pouze k přípravě studených či teplých nápojů, ale také k vaření – receptů na slaná a sladká jídla se zázvorem je celá řada.

Zázvor se může stát také výbornou pochoutkou. Vyzkoušejte například kandovaný zázvor. Ten můžete koupit, pokud se však rozhodnete pro jeho domácí přípravu, postup je více než snadný. Oddenky zázvoru oloupejte, nakrájejte na kostičky či plátky a povařte zhruba půl hodiny v čisté vodě. Připravte si cukerný roztok z malého množství vody a cukru (množství cukru by mělo přibližně odpovídat množství použitého zázvoru) a sceděný zázvor v něm další půl hodiny povařte – zázvor by měl ztmavnout a zprůhlednět. Kousky zázvoru nakonec obalte v krystalovém cukru a nechte usušit (buď volně na vzduchu, nebo v troubě).

Vyzkoušejte některé recepty se zázvorem

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře