Košťálová nebo také brukvovitá zelenina je v naší zemi velice rozšířenou a také váženou zeleninou, a to nejen v gastronomii, ale i v medicíně.
Druhy košťálové zeleniny
Brukev zelná
Brukev zelná je dvouletá rostlina pocházející ze Středomoří a západní Evropy. Je původní plodinou, ze které se pěstují odrůdy košťálové zeleniny. Brukev zelná je vysoká bylina, která prvním rokem tvoří růžici velkých, tlustých a šťavnatých listů na zdřevnatělém košťálu. Teprve druhým rokem vyhání 1,5 – 2 m dlouhý stvol nesoucí žluté květy. Listy jsou ploché, pevně kulovitě spojené a vytvářejí hlávky.
Hlávkové zelí (zelí červené, čínské, pekinské a další)
Hlávkové zelí je dvouletá bylina, která je pěstovaná především pro listy, jež tvoří charakteristickou hlávku. Obsahuje draslík a vitamín C.
Květák
Květák neboli lidově karfiol je oblíbenou košťálovou zeleninou, u které využíváme jako zeleniny zdužnatělé květenství. Květák je bohatý na vitamín C, draslík, kyselinu listovou a kyselinu nikotinovou, navíc obsahuje stopové prvky – zinek, měď, jód a fluor.
Růžičková kapusta
Jde vlastně o kuličky, které se skládají z těsně semknutých drobných listů. Zelenina je zdrojem minerálů, vitaminu B1 – thiamin a kyseliny listové.
Kapusta
Hlávková kapusta se velmi podobá zelí, její listy jsou však kadeřavější a mají zvlněné okraje. Je bohatá na vlákniny i minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a má vysoký obsah vitamínu A, B i C.
Kadeřávek
Listy, které rostou na košťálu sklízíme postupně od října po celou zimu. Kadeřávek je v zimních měsících zdrojem vitamínu C a hodnotných bílkovin.
Brokolice
Brokolice je dvouletá bylina podobná a příbuzná květáku. Její růžice květenství má barvu zelenou nebo fialovou. Obsahuje vitamín C, provitamín A a minerální látky (vápník, hořčík a síru).
Řeřicha
Řeřicha je rostlinka se sytě zelenými lístky. Můžete ji pěstovat celoročně v misce na okně. Má ostrou chuť podobnou ředkvičce. Řeřicha je zdrojem vitamínu C, vitamínu B1, K a beta karotenu. Obsahuje mnoho minerálů jako například draslík, vápník, železo, síru a hořčík.
Léčivé účinky košťálové zeleniny
Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí, řeřicha a další košťálová zelenina obsahují isothiocyanáty, to jsou látky, které působí proti rakovině – působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Látky obsažené v košťálové zelenině působí blahodárně na tělo a chrání před nádorovým bujením především buňky močového měchýře.
Košťálová zelenina – brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta a řeřicha obsahují látky, které chrání organismus muže před agresivní formou rakoviny prostaty. Tato zelenina může být pro muže velmi prospěšná.
Dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení. Tyto sloučeniny omezují rozsah a míru poškození srdce po infarktu. Košťálová zelenina obsahuje velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením.
Zdroj: clanky.vareni.cz